Wie voetbal een warm hart toedraagt en in het bijzonder de plaatselijke club SC Rouveen, heeft inspraak in de jubileumviering die volgend jaar plaatsvindt. Vijftig jaar voetbal in Rouveen vraagt om een documentaire. Of liever een bonte avond? Of misschien moet er wel een bekende voetballer worden uitgenodigd? Nog een paar maanden de tijd om dit uit te zoeken en te organiseren. Ideeën zijn welkom.

Wat begon met twintig namen op een prikbord bij de plaatselijke kruidenier is uitgegroeid tot een vijfhonderd leden tellende club. Volgend jaar bestaat voetbalclub SC Rouveen vijftig jaar. ‘Een echte, hechte dorpsclub,’ meent voorzitter Rudy Klomp.

Opvallend detail. De meiden waren eerst. Het was Bonne Flokstra die in 1968 dames voetbal op de kaart zette. Twintig dames meldden zich aan, die iedere dinsdagavond in de Gouden Regenstraat er tegenaan gingen.

Eerst de meiden, dan de heren

Het duurde tot 1971 tot er zich ook herenteams vormden en Rouveen een heuse complete voetbalvereniging rijker was. Op 30 augustus van dat jaar was de oprichting officieel met een nieuw voetbalveld aan de Korte Kerkweg.

Vijftig jaar voetbal betekent dat de club een belangrijke maatschappelijke en vooral sportieve rol speelt in het dorp. Dat er aandacht voor het jubileum komt staat buiten kijf. Het liefst met een grote betrokkenheid van alle inwoners van Rouveen.

Of er bekende voetballers ten tonele zullen verschijnen, of voetbalheld Bert Konterman een rol gaat spelen in de viering, of er een toneelstuk wordt gecreëerd of dat er een documentaire zal worden gemaakt, staat nog niet vast. Het zijn nog maar voorstellen van clubleden die in een ideeënbus werden gedropt en door de jubileumcommissie werden uitgeschreven op een wand in de kantine.

Kantine is ‘the place to be’

Een kantine die vier jaar na de oprichting de eerste houten keet mocht vervangen. Daar bleef het echter niet bij. De kantine werd in de jaren zeventig herhaaldelijk uitgebreid. Uiteindelijk in 1987 zelfs met de voormalige gereformeerde kleuterschool.

Na uitbreidingen in 1995 en 2008 was de eerst kantine verworden tot een aaneenschakeling van gebouwtjes en de meest gezellige plek voor voetballers en fans. Het duurde tot 2016 eer er een nieuwe voetbalkantine verrees, tegelijkertijd met een aantal kunstgrasvelden. En nog altijd is het er even gezellig.

In díe kantine moet je nu zijn om je plan, idee of hersenspinsel over het jubileum kenbaar te maken. Kwestie van uitschrijven en in de ideeënbus stoppen.