Staatsbosbeheer Overijssel organiseert in februari een aantal houtdagen in het noorden van de provincie. Tijdens deze dagen is het voor particulieren mogelijk om stammen uit lokale boswachterijen te kopen voor het gebruik als haardhout. Op landelijk niveau organiseert Staatsbosbeheer geen haardhoutdagen meer, maar in de boswachterijen Steenwijkerwold, Staphorst en Hardenberg is er tijdens reguliere bosbeheer kleine hoeveelheden hout beschikbaar gesteld voor particulier gebruik. Door de kleine hoeveelheden geldt het voor deze dagen: op = op.

De verkoop is van 8.30 uur – 13.00 uur en vindt plaats op: 
zaterdag 8 februari boswachterij Staphorst bij de parkeerplaats van recreatievijver de Zwarte Dennen, Vijverweg te Staphorst

Kosten bedragen €42,50 per stère. Een stère is 1m³ maar met lucht ertussen in verband met de ronde stammen. Er kan naast contant ook per pin worden afgerekend. Reserveren is niet mogelijk. Maximale afname is 4 stère.

Bosbeheer

Om een bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden voor mens, plant en dier, is bomenkap nodig. En omdat we willen bijdragen aan duurzame houtproductie in Nederland. 
We maken daarmee ruimte voor jonge bomen (‘dunnen’ en verjonging van bos), voor gezonde bomen (zoals bij essentaksterfte) of voor andere, waardevolle natuur (om bijvoorbeeld de leefruimte voor beschermde dier- en plantensoorten te creëren die in open landschappen leven). Dat laatste betekent dat we soms op plekken bomen weghalen. Het gaat uiteindelijk om de beste natuur op de beste plek.

Opbrengst

De opbrengsten van hout worden gebruikt om het natuurbeheer wat Staatsbosbeheer doet mede te financieren. De verkoop van brandhout maakt hier slechts een klein deel van uit. Meer informatie over de haardhoutdagen van Staatsbosbeheer is te vinden op www.boswachtersblog.nl/overijssel.