IJSSELLAND – Het Rode Kruis IJsselland organiseert woensdag 2 juni haar allereerste rally voor het goede doel: de Rode Kruis Rijtour IJsselland. Het Rode Kruis IJsselland gebruikt de opbrengsten om kwetsbare groepen te helpen met voorbereiden op noodsituaties en met Eerste Hulp aan Kinderen. Daarnaast breiden we met de opbrengst ons EHBO-netwerk uit met jongeren en studenten, die ingezet kunnen worden voor noodhulp.

“Voor onze hulpverlening is veel geld nodig. Voor onze Corona-inzetten is gelukkig veel aandacht. Maar we willen meer doen. Met deze rally boren we een nieuwe manier aan om fondsen te werven”, zegt Jan Spil, bestuurslid van het Rode Kruis IJsselland.

EHBO-kennis verspreiden onder doelgroepen

“We willen de kennis over EHBO en Eerste Hulp aan Kinderen verspreiden onder mensen die minder geld hebben om een cursus te volgen. Ook voor hen willen we levensreddende vaardigheden onder handbereik brengen. Denk aan mensen in de bijstand, asielzoekers, studenten of jongeren.”

“We zamelen ook geld in voor ons programma Goed Voorbereid. Met workshops en het aanleren van vaardigheden helpen we kwetsbare mensen zich voorbereiden op een noodsituatie. Bovendien vergroten we zo hun sociaal netwerk. Het afgelopen jaar heeft wel getoond hoe belangrijk zo’n netwerk is.”

Drie klassen en een cursus voor beginners

De rally wordt verreden op de openbare weg en iedereen kan meedoen. “Het gaat niet om snelheid, maar om het volgen van de goede route”, zegt Spil. “En we plannen leuke opdrachten.” Op 11 mei is er een cursus voor mensen die willen deelnemen, maar nog nooit aan een rally hebben meegedaan. “Zo hopen we meer mensen in deze leuke sport te betrekken.”

Er wordt in drie klassen gereden: een sportklasse voor een auto van vóór 1990, een tourklasse voor iedereen en samen met collega’s in meerdere auto’s in de businessklasse of sponsorklasse. Het inschrijfgeld is resp. € 495, € 495 en € 2500. “Daarvoor krijgen de deelnemers een mooie route, lunch bij Havixhorst in De Schiphorst en diner bij Kasteel Den Alerdinck in Heino. En ze steunen het Rode Kruis IJsselland natuurlijk.”

Veel organisaties helpen het Rode Kruis IJsselland

De rally wordt mede-georganiseerd door evenementenbureau Rally’s Bcauseuit Almelo. “Die hebben veel ervaring met het organiseren van een mooie en veilige rally”, zegt Spil. Niemand hoeft zich zorgen te maken over panne. “Studenten Autotechniek van het Deltion College en Altena Classic Servicebieden hulp onderweg en hebben zelfs een auto-ambulance klaar staan.”

Liever niet meerijden in de eigen auto? Dat kan ook. “Classic Job in Dalfsen heeft mooie klassiekers beschikbaar om de rally een gouden randje te geven.” De rijtour wordt zo nog leuker, zegt Spil. Om alvast te delen in de voorpret, is een LinkedIn-pagina gemaakt. “Zo houden we geînteresseerden op de hoogte met nieuws en interviews.”

“We houden er rekening mee dat er op 2 juni 2021 nog ‘Corona-maatregelen’ gelden”, zegt Spil. “Daarom zal er een ‘Covid-draaiboek’ zijn, zodat de rally veilig en in overeenstemming met de regels verreden kan worden.”

Over Rode Kruis IJsselland

Rode Kruis IJsselland is één van de 24 districten van het Nederlands Rode Kruis. Het district verzorgt onder meer noodhulp en voorlichting op scholen. Binnen het district vallen tien afdelingen: DalfsenDeventerKampen‑IJsselmuidenKop van OverijsselOmmenSalland‑MiddenStaphorstVechtdalZwartewaterland en Zwolle. Deze afdelingen zijn onder meer verantwoordelijk voor evenementenhulp, het programma Goed voorbereid en EHBO-opleidingen.

Op de foto: Rallyrijden op rij / Credit: Rally’s Bcause