Vandaag, 1 juli, overhandigde wethouder Gerria Toeter – namens GGD IJsselland – de Rookvrije Generatie Awards IJsselland aan de drie winnaars in onze regio. De eerste plaats is voor voetbalvereniging Wilsum in Kampen, de tweede plaats voor kinderboerderij Samenzóo in Staphorst en de derde plaats voor waterscoutinggroep Christofoor Zeeverkenners in Zwolle. Met de Rookvrije Generatie Awards worden initiatieven beloond die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

Gerria Toeter: “Ik vind het prachtig om de drie winnaars vandaag in het zonnetje te zetten. Het is zo belangrijk om zoveel mogelijk plekken rookvrij te maken. Om rookvrij te kunnen spelen en sporten. Ik hoop dat dit meer organisaties in de regio inspireert om ook aan de slag te gaan om rookvrij te worden. En als het lastig is, het hoeft niet allemaal in een keer, maar ga het gesprek aan en zet een volgende stap. Kijk naar wat wél haalbaar is.” 

1e plaats: Voetbalvereniging Wilsum

Voetbalvereniging Wilsum is nu ruim 1,5 jaar actief bezig met de rookvrije generatie. Dit ging niet vanzelf, want er zijn veel rokers onder de leden en vrijwilligers. Er is daarom er voor gekozen om het eerst in te voeren op de zaterdagochtend tijdens de jeugdwedstrijden. En sinds vorig jaar is het sportpark de hele week rookvrij. Gerdinand Fix, van V.V. Wilsum: “Ik vind het goed dat we ondanks de nodige weerstad toch hebben doorgezet. We ontvangen nu steeds meer begrip en veel positieve reacties. Juist omdat wij veel tegenstanders ontvangen, dragen wij wekelijks bij aan de boodschap ‘Samen op weg naar een Rookvrije Generatie’.” 

2e plaats: Kinderboerderij Samenzóo in Staphorst

Kinderboerderij Samenzóo in Staphorst vindt roken op een kinderboerderij niet passen. Dick den Besten, van Samenzóo: “We hebben begin 2021 de blauwe borden van ‘rookvrije generatie’ opgehangen. Hiermee is het anti-rookbeleid ingezet. Natuurlijk past roken ook helemaal niet binnen Samenzóo. Behalve brandgevaar hoort het niet bij ons beleid van duurzaamheid en gezonde ontwikkeling. De vele kinderen die op bezoek komen krijgen nu het goede voorbeeld!”

3e plaats: Christofoor Zeeverkenners in Zwolle

Ook waterscoutinggroep Christofoor Zeeverkeners is rookvrij. Inge Durkstra, van Christofoor Zeeverkenners: “Scouting is een uitstekende partij om het gedachtegoed van een rookvrije generatie uit te dragen. Er is binnen het bestuur en leidingleden gesproken over het belang van rookvrij maken van onze leer- en speelplek. Wij willen voor onze jeugdleden een gezonde plek om te leren en spelen. Daarom hebben wij het initiatief omarmd. Er zijn bordjes aangevraagd en opgehangen en nergens op ons terrein wordt nog gerookt.”

Over de Rookvrije Generatie Awards IJsselland

De Rookvrije Generatie Award IJsselland is een prijs die wordt uitgereikt aan het beste rookvrije initiatief van de regio IJsselland. Met deze prijs zetten we initiatiefnemers in het zonnetje. We moedigen hen aan om door te gaan en we hopen anderen te inspireren om ook mee op weg te gaan naar een Rookvrije Generatie. Met deze wedstrijd zijn er leuke prijzen te winnen. De drie beste initiatieven winnen een geldbedrag van €2500, €1000 en €500 om in te zetten voor het creëren van een gezonde omgeving.