Op D.V. zaterdag 6 april kunt u weer mee met de wandeling het Staphorsterbos. Onder leiding van G.J. Westhoff hoort en ziet u het verhaal van de Franse parachutisten zoals ook beschreven in het boek ‘De laatste Sprong’. Zij landden in de nacht van 7 op 8 april 1945 in en rond het bos. De wandeling vertrekt naast de voormalige boswachterswoning Vijverweg 4 te Punthorst. De tocht begint om 14.00 uur en duurt ruim 1,5 uur. Graag reserveren bij G.J. Westhoff via 038-3857966 of www.westhoffboeken.nl. Deelname € 5,- p.p. Op de zandweg naast het voormalige boswachtershuis (Vijverweg 4, Punthorst) is parkeergelegenheid.

Tijdens de wandeling vertelt de heer G. Pruim u over de kogelhulzen die hij met behulp van zijn metaal detector bij het bivak vond. Ook de hulzen zelf zijn dan te zien. Die brengen het verhaal van het verzet en de Franse bevrijders tastbaar dichtbij.

Operatie Amherst was een luchtlandingsoperatie van ruim 700 SAS-soldaten verdeeld over 47 sticks uitgevoerd in de nacht van 7 op 8 april 1945 boven Groningen en Drenthe met de zuidflank bij Den Hulst, Staphorst, Balkbrug en Dedemsvaart. Tijdens de wandeling door de ‘historische brandgang’ in Boswachterij Staphorst krijgt u het verhaal over de 60 Franse para’s van stick 14, 15, 16 en het ver afgedwaalde stick 4 bij Dedemsvaart. Uiteraard nemen we een kijkje bij de toenmalige boswachterswoning (de eerste verzamellocatie) en de werkschuur van Staatsbos die de nacht als Centrale Post heeft gefungeerd. Daar bij de werkschuur was tevens het eerste voorlopige graf van Yves Loichot (SAS) en Kees de Roos (verzet). De wandeling voert door de brandgang die die nacht werd gebruikt. U hoort en ziet aan de hand van foto- en kaartmateriaal onderweg naar het bivak van het verzet o.a. over de fatale eerste ontmoeting tussen de Franse parachutisten en de daar aanwezige verzetsmannen, de wederwaardigheden op de droppingslocaties in Den Hulst en rond Kanlaan 56, het drama aan de Dekkersweg, de aanval op de Lichtmis, de overnachting aan de Kievitshaar en het uiteindelijke doel: de brug over de Dedemsvaart bij Balkbrug. Gekeken wordt naar de achtergrond en het karakter van deze militaire operatie en in welke mate deze mannen hun gestelde doelen hebben bereikt.

Het boek ‘De laatste sprong’ is verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels in Staphorst, via www.westhoffboeken.nl en tijdens de wandeling zelf.