‘Beddegaonstied – Een leven lang slapen in Staphorst’ is de titel van de nieuwe tentoonstelling in Museum Staphorst. Twee derde van een mensenleven wordt slapend doorgebracht. Een mensenleven begint en eindigt in bed. Het museum laat zien hoe er in de afgelopen 150 jaar in Staphorst geslapen werd, en vertelt de verhalen. Waar sliepen mensen? Wat voor nachtkleding werd er gedragen? En hoe zag het beddengoed er in Staphorst uit? Speciaal voor de tentoonstelling is onder meer een dwarsdoorsnede gebouwd van een bedstee. Bijzonder zijn ook de 168 verschillende motieven beddengoed, die in Staphorst werden gebruikt.
In het nieuwe seizoen heeft het museum nog meer voor de bezoekers in petto. Aquarellen en tekeningen van de Staphorster kunstenaar Stien Eelsingh laten iets zien van het gezinsleven. Centraal staat de tekening van vrouw en kinderen, die het museum in het afgelopen jaar kreeg geschonken.
Verder is er een tentoonstelling ingericht over de slacht. Het is nog niet lang geleden dat Staphorsters boerenfamilies zelf een varken vetmestten voor eigen consumptie. Bijna alles van het varken werd gebruikt. Van gerookt en gezouten vlees werd maandenlang gegeten. Museum Staphorst laat zien wat er allemaal bij kwam kijken.
Het nieuwe museumseizoen wordt zaterdagochtend 6 april geopend door historicus Valentijn Carbo. Hij is bekend als presentator van het tv-programma ‘Binnenstebuiten’. Vanwege de opening is het museum ’s middags open voor het publiek.
Museum Staphorst is geopend van dinsdag t/m zaterdag, van 10 tot 17 uur. Meer informatie: www.museumstaphorst.nl