De vraag naar elektriciteit groeit, terwijl de ruimte op het stroomnet beperkt is. Dat merken ook de bedrijven in de gemeente Staphorst. Tegelijk heeft gemeente Staphorst in de Regionale Energie Strategie (RES) afgesproken om tot 2030 120 GWh aan energie op te wekken. Deels zou die moeten komen van ‘zon op bedrijfsdaken’. De afronding van een onderzoek naar de haalbaarheid daarvan is nu aanleiding voor de volgende stap. Doel van die stap is het oprichten van een Smart Energy Hub. Het college van burgemeester en wethouders draagt daaraan € 25.000,- bij. 

Wethouder Jan Carlo Bos is blij met de gezamenlijke wil om te komen tot oplossingen voor het energievraagstuk: “Zowel de bedrijven van Industriële Contact Club Staphorst (ICC) als Wij Duurzaam Staphorst zetten hier de schouders onder. Ook de provincie draagt bij en moedigt ons aan. Netbeheerder Enexis ontwikkelt ondertussen nieuwe producten om de transportruimte op het bestaande stroomnet te verbeteren.”

Vol stroomnetwerk

Die nieuwe producten zijn hard nodig. Het onderzoek naar de haalbaarheid van een ‘zonnedakpark’ wijst namelijk uit dat zo’n park nu niet mogelijk is. Dat heeft alles te maken met de ‘netcongestie’: een stroomnetwerk dat zó vol is, dat zonne-energie er niet meer bij kan. Kasper Mussche, bestuurslid van ICC en directeur van Mubo Metaal: “Zelfs de levering van stroom staat onder druk, terwijl ondernemers ervan afhankelijk zijn voor hun bedrijfsvoering en de continuïteit van hun bedrijf. We moeten het stroomnet dus vooral slimmer gebruiken.”

Slimmer stroomgebruik

Projectleider Jan Albert Westenbrink, verantwoordelijk voor het haalbaarheidsonderzoek, legt uit: “Slimmer gebruik vraagt om inzicht in individueel en groepsgebruik van stroom. Enexis heeft voor ons de gebruiksgegevens van vijftien bedrijven met een grote aansluiting onderzocht. Ook is in kaart gebracht hoe deze bedrijven in het lokale stroomnet zijn geschakeld. De vijftien bedrijven zien een Smart Energy Hub als de volgende stap. Zij willen zich daarvoor verenigen in een ‘energiegemeenschap’ om beschikbare netcapaciteit zo goed mogelijk te delen en verdelen.”

Staphorster durf

De provincie Overijssel stelt voor deze stap € 25.000,- beschikbaar, op voorwaarde dat gemeente en het bedrijfsleven elk hetzelfde bedrag bijleggen. Met dit geld werken de partijen het idee uit tot een uitvoerbaar plan en een eerste impuls aan de uitvoering ervan. Wethouder Bos heeft vertrouwen in de samenwerking: “Onze gemeentelijke ambitie voor een duurzame toekomst hebben we vastgelegd in de RES. Bedrijven spelen daarvoor een belangrijke en onmisbare rol.” Met de ontwikkeling van een Smart Energy Hub lopen de partijen vooruit op de nieuwe Energiewet. “Een typisch staaltje Staphorster durf, vernieuwings- en ondernemingszin”, vindt Bos het. De nieuwe wet is nog in behandeling.