Nu het water langzaam zakt komen we steeds meer daak tegen op onze dijken. Daak is waterschapsvaktaal voor drijfvuil dat mee stroomt met het hoge water. Dat kan van alles zijn: van boomstammen tot riet en vergeten gymschoenen, we komen het allemaal tegen. Grote objecten halen we direct weg omdat die de dijk in korte tijd kunnen beschadigen. Als er een boomstam tegenaan drukt, kan er een gat ontstaan in de dijk. Daarom halen wij die snel weg.

Ander drijfvuil dat we tegenkomen is riet dat mee spoelt met het water. Dat hoeven we niet meteen te verwijderen, maar op de langere termijn neemt riet het zuurstof voor de grasmat weg. Daarom houden we in het voorjaar een grote bezemactie op de dijken en halen we ook kleiner drijfvuil weg. Zo zorgen we dat de grasmat van de dijken goed kan aansterken en de dijken in topconditie blijven voor hoogwatersituaties zoals deze weken.

Dijkbeheerder Marco vertelt over daak tijdens een eerdere bezemactie op de dijk:

YouTube video