Loop je al een tijdje met het idee om op vakantie te gaan naar Noorwegen? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden. Zo ziet een vakantie naar Noorwegen er natuurlijk net even iets anders uit, dan wanneer je een weekje naar de Spaanse zon gaat. De kans dat je namelijk je zwembroek wel thuis kunt laten, is in Noorwegen vrij groot. Gelukkig weten de meesten die op vakantie gaan naar een van de drie Scandinavische landen dit ook, dus is de insteek van zo’n trip ook totaal anders dan een zon, zee en strand vakantie. Omdat dit kan je zoveel te bieden heeft, hebben we een aantal tips voor je, zodat het een vakantie wordt om echt nooit meer te vergeten.

Waar te verblijven?

Wanneer je naar Noorwegen reist, heb je diverse opties wat betreft accommodatie. Of je nu kiest voor een hotel in de hoofdstad Oslo of liever geniet van de rust in een gezellige blokhut in de bergen, er is voor ieder wat wils. Vergeet ook niet de mogelijkheid van kamperen in de prachtige natuur van Noorwegen. Zo kun je echt één worden met de omgeving en volop genieten van de rust. Zo zien we dat de stad Kristiansand enorm populair is. Niet alleen omdat het op relatief korte afstand van de Noorse fjorden ligt, maar ook omdat het een stad is waar rust en drukte elkaar afwisselen. Deze stad mag dan misschien wel ruim 90.000 inwoners tellen, maar we kunnen je verzekeren dat je deze er bijna niet terug zal zien.

Genieten van de natuur

Een van de hoogtepunten van Noorwegen is de natuurlijke schoonheid die het hele land rijk is. Van enorme bergen tot kristalheldere meren en eindeloze bossen, je vindt het er allemaal. Het bijzondere aan dit land, is dat je het ene moment bijvoorbeeld in het Kristiansand centrum staat, terwijl je op minder dan een half uur rijden bij het beroemde Geirangerfjord wordt staat, die overigens ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze prachtige plek laat je oog in oog staan met enorme watervallen en steile rotswanden. Niet voor niets dus een plek om te bezoeken. Uiteraard kun je er ook heerlijk rustig wandelen, bijvoorbeeld in het nationale park ‘Jotunheimen’. Genoeg te beleven dus.

Culinair genieten

Na een stevige wandeling is de kans groot dat je trek hebt gekregen. Waar je uiteraard zult verwachten dat er vooral vis op het menu staat, zijn er ook allerlei andere lekkernijen waarvan je heerlijk kunt genieten. Zo kun je genieten van traditionele gerechten zoals rakfisk (gefermenteerde vis), fårikål (lamsvlees gestoofd met kool) en lutefisk (gedroogde en ingelegde vis). Ben je een echte visliefhebber? Dan mag een bezoekje aan een van de vele vismarkten ook niet worden vergeten. Wanneer je de meeste verse vis en tal van andere zeevruchten wilt kunnen proeven, ben je hier aan het juiste adres. Om de smaak vervolgens weg te kunnen spoelen, is een glas aquavit een aanrader. Aquavit is een traditioneel Noorse drankje, wat zo’n 37,5 procent alcohol bevat.