Restaurantmaaltijden bevatten meestal meer vet, suiker en dus meer calorieën dan huisgemaakte maaltijden. De focus ligt op smaak – en niet op het aantal calorieën. Tegelijkertijd willen we onszelf niet de luxe ontzeggen om af en toe uit eten te gaan. Wie kan er nou nee zeggen tegen goed gezelschap en lekker eten?! Ben je veel onderweg, maar wil je toch gezond eten in een restaurant in Amstelveen? Dat kan met deze tips.

Ga niet uitgehongerd naar het restaurant

Veel mensen eten overdag niet veel omdat ze weten dat ze uit eten gaan. Maar dit is de verkeerde strategie: mensen die uitgehongerd naar het restaurant gaan, zijn niet geneigd om de gezondste keuzes op het menu te kiezen. De betere manier is om ‘s middags een kleine snack te eten. Zo ben je dus niet helemaal uitgehongerd als je uiteten in Amstelveen gaat, waardoor je sneller kiest voor een gezond gerecht.

Kijk naar de bereiding

Gefrituurd, gebarbecued, in saus: met deze bereidingswijzen weet je zeker dat de maaltijden vet en calorierijk zijn. Kies voor gegrild of gestoomd vlees, vis of groenten en sla de vette sauzen over. Hiermee bespaar je calorieën, wat er dus voor zorgt dat het eten gezonder voor je is.

Leg je smartphone weg

Deze regel geldt zowel thuis als in een restaurant: je gsm hoort niet thuis aan de eettafel. Ten eerste moet je je volledige aandacht besteden aan je tafelgenoot(en). Ten tweede, als je langzaam en met plezier eet, ben je je meer bewust van de signalen van je lichaam die je vertellen dat het vol is.

Bekijk eerst de menukaart

Veel restaurants hebben een digitale versie van hun menukaart op hun webpagina staan. Bekijk dit voor het diner en kijk of het restaurant ook gezonde opties biedt. Bovendien kun je nu al beslissen wat je wilt eten. Zo is er weinig kans dat je van het gezonde pad afdwaalt. Tip: Vietnamese, Japanse en Mediterrane restaurants hebben over het algemeen de meest uitgebalanceerde maaltijden. Tegenwoordig zijn er ook veel restaurants die gespecialiseerd zijn in gezond, evenwichtig en seizoensgebonden koken.

Vergeet de vloeibare calorieën niet

Je moet niet alleen letten op wat je eet in een restaurant, maar ook op wat je drinkt: alcoholische dranken, sappen en frisdranken zitten boordevol calorieën – en je krijgt er geen vol gevoel van. Bestel in plaats daarvan een water of ongezoete ijsthee. En als je de drang naar een glas alcohol niet kunt weerstaan, probeer dan wat sodawater toe te voegen (zoals een spritzer met witte wijn) en vergeet niet daarna veel water te drinken.

Ga voor evenwicht

Smacht je naar een burger? Soms moet je jezelf gewoon trakteren. Evenwicht is hier de sleutel. Je kunt ook gezondere voedingskeuzes maken bij fastfoodrestaurants door een salade te bestellen in plaats van friet of te kiezen voor de low-carb-versie (slablaadjes in plaats van een hamburgerbroodje).

Kies voor een groene salade

Bestel een groene salade erbij. Dit vult je zonder veel calorieën toe te voegen. Kies een lichte vinaigrettedressing of vraag de ober of serveerster om de dressing erbij te serveren. Maar vergeet niet om groen te blijven – andere salades zijn misschien niet zo gezond!