Er wordt in Staphorst en omstreken heel wat gefietst. Dat kan op verschillende manieren. Zo werden er in juni verschillende fietstochten georganiseerd en is er voor de sportieve wielrenner de mogelijkheid om in georganiseerde vorm te fietsen bij de Wieler Toer Club Staphorst-Rouveen.

Je kunt het gebruik van de fiets in Staphorst verdelen in verschillende groepen. De groep die dagelijks op de fiets stapt zijn de scholieren en studenten van de basisschool en het voortgezet onderwijs. Doordat Staphorst een streekfunctie heeft komen ook jongeren uit de wijde omtrek naar het voortgezet onderwijs van deze plaats. En hoewel het niet onderzocht is zullen er ook studenten op de elektrische fiets of speed pedelec vanuit Staphorst naar Zwolle gaan. Een afstand die binnen 45 minuten enkele reis afgelegd kan worden. Hiervoor is sinds eind september 2018 een snelfietsroute aangelegd. Deze loopt aan de oostkant van de A28 tussen de Lichtmis (Rouveen) en Staphorst. Het mooie is dat het grotendeels vrijliggende fietspad twee al bestaande snelfietsroutes met elkaar verbindt. Die van Zwolle-Lichtmis en die van Staphorst-Meppel.

Veilig parkeren

Omdat veel inwoners van Staphorst inmiddels een vaak duurdere e-bike hebben, is dit een te kostbaar bezit om zo maar willekeurig neer te zetten. Het zou mooi zijn als er voor deze groep fietsers ook goede en veilige fietsenrekken in het centrum van Staphorst te vinden zijn. Daarvan zullen niet alleen de reguliere bezoekers aan hartje Staphorst van profiteren maar ook toeristen en mensen die op fietsvakantie in Overijssel zijn.

Werknemers

Een tweede groep die de afgelopen maanden weer in het fietsverkeer te zien is zijn werknemers.. Dat heeft natuurlijk te maken met de versoepelde regels rondom corona. Nu er weer minder vanuit huis gewerkt wordt is de e-bike een favoriet en comfortabel vervoersmiddel bij niet te lange afstanden binnen het woon-werkverkeer. Een andere reden waarom er meer gefietst wordt ligt in het feit dat de fossiele brandstofprijzen naar een welhaast astronomische hoogte zijn gestegen. Dit ondanks het feit dat de overheid dit jaar nog 17 cent van de benzineprijs heeft afgedaan.

Veilig

Fiets je naar je werk dan doe je dat het liefst op een goede fiets via een veilige route. Ben je eenmaal op je werkplek aangekomen dan zou het ideaal zijn als er ruime oplaadmogelijkheden zijn om je accu op je werk weer op te laden. Dat alles het liefst in een veilige fietsenstalling. Dit is voor het personeel toch wel een belangrijk criterium om met de fiets naar het werk te komen. Het mooiste kan dat in een afgeschermde ruimte die middels een elektronische pas of sleutel benaderbaar is. Wil je gasten, klanten of zakenpartners ontvangen vanuit Overijssel of Drenthe dan zijn veilige fietsenrekken die voorzien van een keurmerk een extra service waardoor die groep hun fietsen goed kunnen stallen. Kies je voor de optie van een fietsgarage dan kun je die ook voor iedereen toegankelijk maken, zodat alle fietsen veilig droog in een afgesloten ruimte kunnen staan. Bovendien geeft het een goede uitstraling van je bedrijf als fietsen niet lukraak tegen muren of hekken geparkeerd staan.