Gemeente Staphorst maakt het dit jaar mogelijk om zaterdag 30 december een vreugdevuur aan te steken en/of carbid te schieten. De gemeente doet dit omdat Oudejaarsdag dit keer op een zondag valt.

Carbidschieten & vreugdevuren: in Staphorst horen ze bij de jaarwisseling. Maar wel veilig natuurlijk, zodat het een feest is en blijft. Voor een vreugdevuur is een ontheffing nodig. Een ontheffing kan dit jaar alleen aangevraagd worden voor zaterdag 30 december. Aanvragen dienen minstens 8 weken van te voren ingediend te worden, dit betekent dat het voor vrijdag 3 november binnen moet zijn.

De aanvraag voor een ontheffing is gratis. Alleen volledig ingevulde formulieren mét plattegrond worden in behandeling genomen. Aanvragen kunnen gemaild worden naar evenementen@staphorst.nl.

Vergunning

Wordt het vreugdevuur heel groot of openbaar toegankelijk, dan is vergunning nodig. Die aanvraag kost geld. De voorwaarden en eisen zijn terug te vinden op de formulieren. Het kan ook zijn dat er voor het vreugdevuur nog andere ontheffingen of vergunningen nodig zijn, bijvoorbeeld van de provincie. Degene die het organiseert, is zelf verantwoordelijk voor dat alle benodigde ontheffingen of vergunningen.

Carbid schieten

Voor carbid schieten is geen ontheffing nodig, wel zijn er tijden om aan te houden waarbinnen dit mag. Dat is overdag, van tien uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds.