Wie voor zichzelf begint, moet vaak eerst flink wat geld investeren. Zo heb je bijvoorbeeld een voorraad nodig als je van plan bent om spullen te verkopen. Ook als je bedrijf alleen diensten verleent, ontkom je vaak niet aan investeren. Je hebt immers een inventaris nodig. De voorraad en/of inventaris van je bedrijf zijn vaak veel geld waard, waardoor het slim is om hier een verzekering voor af te sluiten. Grote kans dat je zowel een goederen- als inventarisverzekering tegenkomt. In deze tekst leggen we je uit wat het verschil is.

Wat dekt een goederenverzekering?

We kunnen het verschil tussen een goederenverzekering en inventarisverzekering het beste duidelijk maken door te kijken naar de dekking van beide verzekeringen. We beginnen met eerstgenoemde verzekeringen. Als je een goederenverzekering – ook wel voorraadverzekering genoemd – afsluit, verzeker je schade aan en diefstal van spullen die voor verkoop bestemd zijn. Een verzekeraar keert vaak alleen geld uit als de producten in je bedrijfspand aanwezig zijn op het moment dat ze gestolen worden of beschadigen.

Stel dat er brand uitbreekt in je winkel. Als de vlammen snel om zich heen slaan, is de kans groot dat je complete voorraad verloren gaat. Omdat de spullen in je winkel voor verkoop bestemd zijn, valt de schade hieraan binnen de dekking van een goederenverzekering. De verzekeraar keert je dan geld uit.

Hoe zit het met een inventarisverzekering?

Nu je weet wat een goederenverzekering is, wordt het tijd om naar een inventarisverzekering te kijken. Deze verzekering dekt onder meer schade door diefstal, inbraak, vandalisme en water dat via de kelder of begane grond binnenkomt. Omdat dit overeenkomt met de dekking van een goederenverzekering, denk je misschien dat het hier om dezelfde verzekeringen gaat. Toch is er een belangrijk verschil, want een inventaris verzekering dekt namelijk alleen schade aan spullen die niet voor verkoop bedoeld zijn.

Wij kunnen ons voorstellen dat ‘spullen die niet voor verkoop bestemd zijn’ onduidelijk is. Daarom lichten we dit wat verder toe. Je kunt hierbij denken aan bureaus, kasten, stoelen en andere meubels die op de werkvloer staan. Daarnaast vallen ook computers en machines binnen de dekking van een inventarisverzekering. Deze spullen gebruik je namelijk uitsluitend voor de dagelijkse bedrijfsvoering.

Inventarisverzekering is vaak onmisbaar, goederenverzekering niet altijd

Voor zowel een goederen- als inventarisverzekering geldt dat je niet verplicht bent om ze af te sluiten. Als je mede-ondernemers vraagt of zij hun voorraad en/of inventaris verzekerd hebben, is de kans groot dat ze vrijwel allemaal een inventarisverzekering hebben. Omdat nagenoeg ieder bedrijf een inventaris heeft, is deze verzekering vaak onmisbaar. Voor een goederenverzekering geldt dit in mindere mate, want lang niet ieder bedrijf verkoopt spullen. Verleen je alleen diensten? Dan heb je waarschijnlijk geen goederenverzekering nodig.

Schade tijdens transport is niet vergoed

Een goederen- en inventarisverzekeringen hebben betrekking op de spullen die in je bedrijfspand aanwezig zijn. Het maakt niet uit of je het pand gekocht of gehuurd hebt, zolang je bedrijf er maar gevestigd is. Vervoer je spullen van en naar je bedrijf en ontstaat er onderweg schade? Dan denk je misschien dat dit ook binnen de dekking van één van beide verzekeringen valt. Dit is een misvatting, want een verzekeraar keert namelijk geen geld bij schade tijdens het transport als je alleen een inventaris- en/of inboedelverzekering hebt. Als je deze kosten ook vergoed wilt krijgen, sluit je een transportverzekering af.