Hoewel het hebben van een getrainde hond niet hetzelfde is als het hebben van een evenwichtige hond, kan het aanleren van basiscommando’s voor hondentraining nuttig zijn bij het aanpakken van gedragsproblemen. Dit kunnen bestaande problemen zijn, maar ook problemen die mogelijk in de toekomst aan het licht komen. Het is daarom slim om je Border Collie al als puppy een paar commando’s te leren. Hierbij moet je onder meer denken aan de onderstaande belangrijke commando’s, die echt elke hond moet kennen. 

Zit

Je hond leren zitten is één van de meest belangrijke hondencommando’s om je Cane Corso pup te leren, waardoor het een geweldig idee is om mee te beginnen. Een hond die het commando ‘Zit’ kent, zal veel rustiger en gemakkelijker te controleren zijn dan honden die dit eenvoudige commando niet geleerd hebben. Bovendien bereidt het commando ‘Zit’ je hond voor op moeilijkere commando’s zoals ‘Blijf’ en ‘Kom’. Je kunt je hond ‘Zit’ leren door eerst iets lekkers te houden bij de neus van het dier. Vervolgens beweeg je je hand omhoog en laat je zijn/haar hoofd het lekkers volgen en zijn/haar billen zakken. Zit je viervoeter? Zeg dan ‘Zit’ en geef de beloning. Deze oefening moet je elke dag een paar keer doen totdat je hond het onder de knie heeft. 

Kom

Een ander belangrijk commando dat je hond zeker moet leren is het woord ‘Kom’. Deze opdracht is erg handig voor de keren dat je de grip op de riem verliest of wanneer je de voordeur per ongeluk open laat staan. Ook dit commando is gemakkelijk aan te leren bij je Golden Doodle puppy, terwijl het zal helpen om je hond uit de problemen te houden. Het is dus verstandig om je dier dit te leren, wat je doet door eerst een riem en halsband om te doen bij de hond. Vervolgens hurk je en zeg je ‘Kom’ en trek je voorzichtig aan de riem. Komt je hond bij je? Geef dan een beloning. In de toekomst kun je dit ook doen zonder riem. Oefen dan wel in een afgesloten ruimte. 

Blijf

Net als bij het commando ‘Zit’, zal de indicatie ‘Blijf’ helpen om je hond gemakkelijker onder controle te houden. Dit commando kan in een aantal situaties nuttig zijn, zoals die keren dat je je hond uit de weg wilt hebben omdat je huishoudelijke taken gaat uitvoeren of wanneer je niet wilt dat je pup de gasten overweldigt. Voordat je probeert om je hond dit commando te leren, moet je dier het ‘Zit’ commando al kennen. Vervolgens kun je beginnen door je hond te laten zitten. Open daarna je handpalm voor je en zeg ‘Blijf’. Doe een paar stappen terug en beloon je huisdier met iets lekkers als hij of zij blijft zitten. Verhoog geleidelijk het aantal stappen dat je neemt voordat je de beloning geeft. Beloon je puppy altijd als hij of zij blijft zitten, ook al is het maar voor een paar seconden.

Lig

‘Lig’ is een lastig commando om je hond te leren, wat vooral komt doordat het dier een onderdanige houding aan moet nemen. Gelukkig kun je met de volgende stappen dit alsnog goed leren aan je huisdier. Eerst moet je een lekker ruikende traktatie kopen. Houd dit vast in een gesloten vuist die je vervolgens tegen de snuit van je viervoeter houdt. Snuffelt je hond eraan? Beweeg je hand dan naar de grond zodat het dier je volgt. Je moet dan je hand voor de hond over de grond schuiven, zo moedig je het lichaam aan om het hoofd te volgen. Ligt je huisdier? Zeg dan ‘Lig’ en geef de traktatie.