Afgelopen zaterdag vond in de concertzaal van Johannus Orgelbouw te Ede de 20ste editie van het Feike-Asma-Concours plaats. Dit is een concours voor amateurorganisten. Uit de voorronde, die voor de zomervakantie plaats vond, zijn 10 organisten gekozen. Er waren 4 leeftijdscategorieën met elk twee organisten die streden om de eerste plaats tijdens de finale.

Omdat het niveau van de jongste categorie – 12 tot en met 15 jaar – dusdanig hoog was mochten hier vier organisten door naar de finale. Zowel in de jongste als in de oudste categorie is de eerste prijs gewonnen door organisten uit Staphorst, respectievelijk Johan van Marle en Herman Coster. De winnaars kregen een trofee en cadeaubonnen overhandigt. Ook mogen zij in november een concert geven in de Evangelische Lutherse Kerk te Den Haag. In deze kerk is Feike Asma jaren lang organist geweest.

De organisten uit Staphorst hebben, naar het oordeel van de jury, gewonnen door de muzikaliteit die ze lieten horen bij de vertolking van hun muziekstuk. Het waren niet alleen noten die ten gehore gebracht werden, maar er werd ook echt muziek gemaakt. De  organisatie kijkt terug op een geslaagde middag met een hoog niveau van orgelspel.

Foto © Johannus Orgelbouw