Vaarwel winter, hallo lente – en hallo lenteschoonmaak! Bij veel mensen is het gebruikelijk dat wanneer de lente aanbreekt, het tijd is om de rommel weg te gooien en opnieuw te beginnen. Bij de voorjaarsschoonmaak beperken de meeste mensen zich echter tot het schoonmaken van alleen hun huis, terwijl in feite ook hun auto’s grondig moeten worden schoongemaakt. Tijdens het winterseizoen worden zoutlagen op de weg aangebracht om de wegen glad te maken. Het is echter bekend dat strooizout voortijdig roesten van de voertuigen bevordert, wat geen goed nieuws is voor autobezitters. Bovendien heeft het ijzige weer invloed op de druk en de conditie van de band. Dit zal uiteindelijk leiden tot voortijdige slijtage en kan bijdragen aan een verminderde wegligging van de band. Dus als de lente begint, doe je er goed aan om met je auto door een wasstraat in Almere te gaan. De lenteschoonmaak van je vierwieler kun je natuurlijk ook thuis doen met de volgende tips.

Reinig het interieur

Het gaat allemaal om de fijne details! Veeg het stof van je dashboard weg, stofzuig de vloer en was de matten met een hogedrukreiniger. Je hoeft geen dure schoonmaakproducten te kopen. Als het gaat om het detailleren van het interieur, kan een microvezeldoek en een beetje olie het lukken. Het interieur wordt niet alleen brandschoon, maar ruikt ook nog eens lekker. Een tandenborstel of tandenstoker kan ook handig zijn bij het schoonmaken van de kleine spleten van je auto. Een mengsel van zuiveringszout en water kan ook worden gebruikt om je auto in een mum van tijd schoon te maken.

Reinig het motorluchtfilter

Het luchtfilter is verantwoordelijk voor het filteren van de lucht die naar de motor gaat. Tijdens de winter kunnen slib, vocht en vuil zich ophopen. Inspecteer al bij de seizoenswisseling het motorluchtfilter van je auto. Als het moet worden vervangen, vervang het dan zo snel mogelijk. Je kunt dit eventueel ook laten doen door een monteur.

Reinig de buitenkant

Strooizout, vuil, modder en stof blijven aan de buitenkant van je auto plakken. Net als de banden gaan ze door het barre weer en de wegomstandigheden. Wacht niet tot de eerste regendruppel valt en spoel wat vuil weg. Kies in plaats daarvan een dag waarop de zon schijnt en was je auto. Als je je leven nog gemakkelijker wilt maken, kun je je auto naar een wasstraat in Rotterdam brengen. En vergeet niet om het te laten waxen om ervoor te zorgen dat het langer schoon blijft!

Vervang je banden

Winterbanden zijn speciaal gemaakt voor de winterse wegen. Als je geen onomkeerbare schade aan je voertuig wilt aanrichten, doe dan de winterbanden weg zodra het winterseizoen voorbij is. Voor de warmere maanden van het jaar moeten all-season banden worden gebruikt.

Ruim je kofferbak op

Je kofferbak is de belangrijkste opslagplaats van je auto. Reinig en verwijder onnodige dingen uit de kofferbak en stofzuig de vloerbedekking om vuil en stof te verwijderen. Laat alleen belangrijke spullen in je kofferbak – hoe lichter de lading van je auto, hoe zuiniger hij wordt.