Het draait allemaal om taal!

Wie moeite heeft met basisvaardigheden zoals de Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden kan terecht bij het Taalhuis van de Bibliotheek. Door de inzet van tientallen taalvrijwilligers kunnen taalvragers hun woordenschat uitbreiden, maar ook oefenen in spreken, lezen en schrijven. Sinds vrijdag 19 november zijn er opnieuw 8 taalvrijwilligers gecertificeerd!

Deelnemers en taalvrijwilligers
Hoeveel deelnemers en taalvrijwilligers zijn nu eigenlijk ingeschreven bij het Taalhuis Staphorst en het Taalhuis Zwartewaterland? Dit zal u verbazen. In Staphorst (inclusief IJhorst en Rouveen) gaat het momenteel om 90 deelnemers, die coaching krijgen van 24 taalvrijwilligers. In Zwartewaterland (Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis) zijn de aantallen nog hoger. Daar heeft de taalhuisdocent 140 deelnemers kunnen koppelen aan 35 taalvrijwilligers. Het is duidelijk dat er steeds meer vraag is naar non-formele taalles, maar daar zijn ook steeds meer opgeleide taalvrijwilligers voor nodig.

Belang van taal
Het is van groot belang dat iedereen redelijk kan communiceren in de Nederlandse taal. Ga je naar alfabetiseringsles of inburgeringsles? Dan moet je de docent kunnen begrijpen. Zoek je werk? Je werkgever wil natuurlijk graag dat je goed kunt overleggen met je collega’s. Wil je boodschappen bestellen bij een supermarkt? Dan is niet alleen vereist dat je de Nederlandse taal beheerst, maar ook digivaardig bent. En – nu de prijzen van boodschappen stijgen – is het verstandig om thuis alvast goed uit te rekenen waar je het beste brood, waspoeder of wc-papier kunt kopen.

Taalactiviteiten
Na een intake wordt een deelnemer van het Taalhuis gekoppeld aan een taalcoach, die 1 uur per week individueel taalles geeft. Dit gebeurt bij voorkeur in de Bibliotheek. Zijn er te weinig taalvrijwilligers beschikbaar, dan kunnen altijd nog de taalmorgens worden bezocht. Is een deelnemer niet (meer) inburgeringsplichtig, maar wil deze zich graag verder ontwikkelen door fysiek taalles te krijgen, dan kan het Taalhuis doorverwijzen naar taalverhogingsles in de avonduren van een ROC in de eigen gemeente.

Informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij het Taalhuis in uw gemeente, taalhuisdocent Elly Potgieter, tel. 06-29232140, e.potgieter@bibliotheekzwartewaterland.nl