Heb jij een eigen onderneming en gebruik je hiervoor vaak wegwerpbekertjes, borden, bakjes of andere plastic disposables? Dat is helemaal niet nodig!  Er zijn genoeg mooie en duurzamere alternatieven beschikbaar ter vervanging van plastic wegwerpproducten. Benieuwd welke alternatieve materialen dit zijn? We lichten er in dit artikel een aantal toe zodat ook jij duurzamere keuzes kan maken.

Bamboe

Je ziet tegenwoordig veel bamboe wegwerpproducten in de schappen liggen. Bamboe is zeer geschikt wanneer je wilt overstappen naar duurzaam. Bamboe groeit namelijk erg snel en is enorm stevig. Een voordeel van bamboe is dat het een fijn mondgevoel heeft. Hierdoor is het materiaal goed om te gebruiken voor bestek en/of eetstokjes. Daarnaast ziet bamboe er ook nog eens mooi en hip uit.

Suikerriet

Je hebt vast wel eens suikerriet disposables voorbij zien komen, wellicht zonder te weten dat het suikerriet is. Suikerriet disposables worden gemaakt van het restafval dat overblijft nadat de suiker uit het riet is onttrokken. Super duurzaam dus! Het restafval wordt ook wel bagasse genoemd, wat is afgeleid van het Spaanse woord afval. Suikerriet kan gebruikt worden voor veel verschillende producten. Denk aan hamburger bakjes, borden, schalen en bestek.

Palmblad

Palmblad producten worden, net als bij suikerriet, gemaakt van restafval. Het gaat hier namelijk om de bladeren die van de palmen zijn gevallen. Vroeger werden deze vaak verbrand, maar tegenwoordig worden er mooie disposables van gemaakt. Denk hierbij aan borden, bakjes en schaaltjes. Het leuke van palmblad producten is dat ze allemaal anders zijn. Elk palmblad is immers uniek. Dus heb jij een lunchroom, foodtruck of andere horecazaak? Kijk dan zeker eens naar de mogelijkheden van palmblad. Grote kans dat jouw klanten dit ook kunnen waarderen.

Ga voor duurzaam

Naast bovenstaande materialen zijn er natuurlijk nog veel meer duurzame(re) materialen die gebruikt kunnen worden ter vervanging van plastic. Denk aan papieren tasjes in plaats van plastic tasjes. Of ruil jouw plastic amusebakjes in voor kartonnen amusebakjes. Met al deze mooie alternatieven is het echt niet meer nodig om zoveel plastic te gebruiken. Daarnaast is het sowieso niet onverstandig om over te stappen op duurzamere materialen. Er zijn namelijk al een aantal maatregelen doorgevoerd waardoor de verkoop van bijvoorbeeld plastic rietjes al verboden is. Deze maatregelen lijken pas een begin te zijn van veel meer maatregelen die nog moeten komen.