In een fietsland als Nederland lijkt het vanzelfsprekend dat iedereen in het bezit is van een fiets. Dat klopt ook wel. Sterker nog: uit cijfers blijkt dat er meer fietsen dan mensen in Nederland zijn! Toch betekent dit niet dat iedereen even vaak fietst. Er zijn zelfs mensen die nauwelijks de fiets pakken, maar deze wel al tijden in de schuur hebben staan. Zonde, want fietsen levert heel veel voordelen op. Zowel voor de gezondheid als de portemonnee. Hoog tijd om hier dus verandering in te brengen. Stof die elektrische fiets maar weer eens goed af, want dit is waarom we juist nú meer zouden moeten fietsen!

Besparen op benzine 

Naast de fiets pakken we ook regelmatig de auto als vervoersmiddel. Helaas is autorijden door de jaren heen steeds duurder geworden. Met name de afgelopen maanden zagen we de kosten voor het autorijden in rap tempo toenemen. Zeker sinds de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel. Op dat moment stegen de brandstofkosten enorm. Inmiddels sluiten we liever onze ogen aan de pomp. Een klein ritje maken met de auto? Dat is er voor veel mensen niet meer bij.

Daarom zien we ook dat velen – net als bij de oliecrisis in 1973 – weer naar de tweewieler grijpen. Logisch ook. Zeker gezien het gemak van een middenmotor elektrische fiets. Met behulp van een elektrische fiets kun je immers zeer eenvoudig langere afstanden fietsen, zonder dat je hier zeer lange tijd over zult doen. Natuurlijk vraagt een elektrische fiets ook om een flinke investering, maar dat geld haal je er met gemak uit als je hierdoor de auto vaker kunt laten staan of zelfs geheel weg kunt doen. Reken maar eens uit hoeveel je dan maandelijks bespaart op brandstof.

Beter voor het milieu 

Duurzaam leven is onze tweede natuur geworden. Steeds meer beseffen we hoe ons gedrag de wereld om ons heen beïnvloedt. Waar vroeger slechts een handjevol zich bezighielden met het milieu en anderen zich vooral lieten wegvoeren in de consumptiemaatschappij, zien we nu dat meer en meer mensen beseffen hoe belangrijk verandering is. Een betere wereld begint bij jezelf. Laten we schadelijke vervoersmiddelen dan ook laten staan en weer gaan fietsen. Dat is zowel goed voor het milieu als de gezondheid.

Meer bewegen 

We zijn door de jaren heen steeds minder gaan bewegen. Met name door de coronacrisis is dit keihard duidelijk geworden. Veel van ons behalen niet eens de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid beweging van dertig minuten per dag. Dit terwijl het lichaam helemaal niet gemaakt is om lang stil te zitten. Door te veel te zitten, worden heel veel natuurlijke processen in het lichaam verstoord. Meer bewegen draagt bij aan de collectieve gezondheid.

Fietsen is bovendien een zeer low-impact sport. Hoewel het lichaam in beweging komt, staat er weinig druk op de spieren en gewrichten. Dit terwijl er wel aan het uithoudingsvermogen en de vetverbranding wordt gewerkt. Daardoor is het een zeer geschikte sport voor mensen die slecht ter been zijn, blessures hebben of simpelweg geen fan zijn van sporten.