Zowel beginnende als ervaren beleggers hebben vast wel eens van de term “leverage trading” gehoord. In het Nederlands gebruiken we de begrippen leverage trading en handelen met hefboomeffect door elkaar, ze betekenen allebei hetzelfde. Maar wat is het nou precies, en kunnen beleggers echt zulke hoge winsten halen met leverage trading? En wat zijn de risico’s van een zogeheten trade met hefboomeffect? Lees dit artikel om daar achter te komen!

Wat is leverage trading?

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten wat leverage trading precies is. Bij leverage trading zorgt een hefboom (ook wel leverage genoemd) ervoor dat beleggers met een kleine inleg een trade kunt openen met een veel grotere waarde. De inleg die een belegger doet wordt ook wel de marge genoemd en kan worden gezien als de “borg” of het onderpand van de trade. De rest van de inleg wordt voorgeschoten door de broker. Leverage trading is mogelijk met verschillende handelsinstrumenten, bijvoorbeeld met aandelen maar ook met crypto en op de Forex markt.

Hoe werkt leverage trading?

Maar hoe werkt leverage trading dan in de praktijk? Hoe leverage trading nou precies werkt kan het beste worden uitgelegd met een voorbeeld uit de praktijk:

Voorbeeld 1: traden zonder hefboom
Stel dat een belegger zou traden zonder hefboom. Hij koopt dan bijvoorbeeld honderd aandelen met een prijs van €20 per aandeel. Zijn totale investering is dan 100 x €20 = € 2.000
Als de prijs van het aandeel dan naar €30 stijgt dan is de winst op deze trade €10 per aandeel. De winst is dan dus 10 x 100 = €1.000. Als dat omgerekend word naar een percentage is dat 1.000/2.000 x 100% = 50%

Voorbeeld 2: traden met hefboom
Maar stel nu dat deze zelfde belegger zou beslissen om te gaan traden met een hefboom van 1:10. Deze belegger koopt weer honderd aandelen met een prijs van €20. Door de hefboom wordt zijn eigen inleg echter een stuk lager – namelijk €2.000/10 = €200.

Als de prijs van het aandeel weer naar €30 stijgt, dan is de winst per aandeel nog steeds €10. Dus €1.000 in totaal. Maar de winst ten opzichte van de investering van de belegger is een stuk hoger dan de trade zonder hefboom – namelijk 1.000/200 x 100% = 500%

Nu is dit natuurlijk een vrij extreem voorbeeld, maar er is te zien dat de winst ten opzichte van de belegger aanzienlijk meer wordt als deze beslist om te beleggen met een hefboomeffect.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk dat er meer winst valt te halen door te beleggen met een hefboom, maar er zitten natuurlijk ook risico’s en nadelen aan.

De risico’s van leverage trading

Als het gaat om de risico’s van leverage trading zijn er twee risico’s waar echt op gelet moet worden. De eerste is dat beleggers vaak grotere trades openen dan goed voor hun is. Het is natuurlijk heel verleidelijk dat een hefboomeffect extra winst op kan leveren, maar het is niet altijd verstandig.

Het verlies op een trade met een hefboom kan namelijk hoger zijn dat de initiële inleg van de belegger. Om dit ook weer even uit te leggen met een voorbeeld: als er een positie wordt ingenomen voor 100 euro, met een leverage van 10, is te totale waarde van deze positie 1.000 euro. Als het bedrijf failliet gaat, is de belegger niet alleen zijn 100 euro kwijt, maar deze belegger moet ook nog eens de 900 euro aan geleend geld terugbetalen.

Om dit artikel dus even kort samen te vatten: met leverage trading, ook wel trading met hefboomeffect genoemd, is het mogelijk voor beleggers om de waarde van hun ingelegde geld te verhogen, en zo de winsten mogelijk te vergroten. Maar er zitten ook risico’s aan vast: het is zelfs mogelijk voor een belegger om meer dan zijn initiële inleg te verliezen als het bedrijf bijvoorbeeld failliet gaat.