Over de hele wereld zijn er family offices actief. Ook in Nederland vind je verschillende family offices. Lang niet iedereen is bekend met dit concept, maar steeds meer mensen horen of lezen erover en verdiepen zich hierin. Een family office is een bedrijf dat je kan helpen bij het beheren van je vermogen. Family offices hebben alle expertise en kennis in huis om je zo goed mogelijk te begeleiden. Bovendien doen zij dit op een professionele én passende manier door de begeleiding aan te passen aan jouw specifieke situatie, vragen, wensen en de omvang van je vermogen. Er zijn verschillende taken die een family office voor je uit handen kan nemen. Allereerst is het een onafhankelijke partij die je kan adviseren, daarnaast kunnen ze je helpen bij het stellen van financiële doelen, het monitoren van deze doelen en het behalen hiervan.

De verschillende types family offices

Er zijn verschillende types family offices actief in Nederland. Hieronder staan de drie verschillende types van family offices opgesomd met een uitleg erbij. Zo kun je snel en eenvoudig aflezen welke verschillende family offices er zijn, wat ze doen en kun je erachter komen welke vorm het beste bij jouw situatie en wensen past.

  1. Single family offices. Een single family office bedient één gezin of familie en houdt zich voornamelijk bezig met het vermogensbeheer van de cliënt en richt zich op de groei van dit vermogen en de eventuele overdracht hiervan. Ook kunnen zij ondersteuning bieden bij kennisoverdracht naar andere familieleden die ook willen toetreden in het familiebedrijf of reeds betrokken zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan om kinderen en kleinkinderen. Daarnaast kunnen zij de familie ook ondersteunen bij het inrichten van een bepaalde levensstijl en adviseren bij het maken van keuzes hierin
  2. multi-family office. Een multi family office heeft meerdere gezinnen en families in portefeuille die zij bedienen. Zij ondersteunen vermogende families op verschillende vlakken. Dit kan zijn door personal assistance te bieden, te ondersteunen bij familie-erfgoed en te adviseren bij vermogensbeheer. Om al deze taken goed uit te kunnen voeren kiezen ook zij voor een persoonlijke service en maatwerk. Iedere familie en elke hulpvraag is uniek. Daarom wordt er een plan op maat gemaakt om zo de juiste en meest efficiënte en passende ondersteuning te kunnen bieden. Voor deze diensten wordt in de meeste gevallen een uurtarief afgesproken. Een project fee of een maandelijkse fee zijn ook gangbaar, deze fee geldt voor vaste werkzaamheden.
  3. Virtual family office. Een virtual family office werkt niet vanuit een kantoor of een vaste werkplek. Het is een groep van professionals die is samengesteld om als één team, ieder in hun eigen expertise, samen te werken. Dit team wordt door een coördinator begeleid. Dit team bundelt hun krachten , onder begeleiding van de coördinator, samen voor een vermogende familie. De leden van dit team komen vanuit verschillende bedrijven en expertisegebieden. Iedereen heeft een eigen stukje verantwoordelijkheid dat uiteindelijk samen één geheel vormt.