Notaris Joost deelt ervaringen, nieuwtjes en andere wetenswaardigheden uit zijn scheidingspraktijk.

Na hun scheiding krijgen de ouders ruzie over de verdeling van de zomervakantie. Moeder wil met de kinderen naar Disneyland (huwelijksreis). Vader heeft een vakantie geboekt naar Slagharen. De ouders komen er samen niet uit. Wat is hier misgegaan?

Eind 2018 gaan de ouders scheiden. Moeder en haar nieuwe partner hebben dan al besloten dat zij in de zomer van 2019 gaan trouwen. Tijdens de mediation procedure hebben de ouders overleg over de vakanties. De huwelijksdatum wordt diverse keren genoemd. In februari 2019 wordt in de echtscheidingsbeschikking van de rechtbank bepaald dat de kinderen in de zomervakantie bij elk van de ouders drie weken verblijven. Op grond van deze verdeling zijn de kinderen bij de vader als moeder gaat trouwen. 

Er volgt overleg tussen de ouders. De vader geeft aan dat de kinderen best mee kunnen op huwelijksreis, maar dan moet er wel overeenstemming zijn over alle andere vakanties. Dan begint het gehakketak. Er worden advocaten bijgehaald, maar nog steeds worden de ouders het niet eens. Moeder is het zat en stapt naar de rechter. Ze eist dat de kinderen mee kunnen op huwelijksreis naar Disneyland. Vader heeft in die periode al een vakantie naar Slagharen geboekt met de kinderen. Hij eist dat de kinderen bij hem kunnen blijven. 

De rechter begrijpt dat het vervelend is als de door de vader besproken vakantie naar Slagharen niet door kan gaan. Hij is van oordeel dat dit niet doorslaggevend is, nu het huwelijk van de moeder een éénmalige en unieke gebeurtenis is en een vakantie naar Slagharen niet. De rechter acht het dan ook in het belang van de kinderen dat ze bij het huwelijk van de moeder aanwezig kunnen zijn en is van oordeel dat de reis naar Disneyland, zijnde de huwelijksreis, zwaarder weegt dan een vakantie in Slagharen. 

Deze ouders zijn niet goed begeleid bij hun scheiding. Een ervaren scheidingsmediator zorgt er voor dat zulke belangrijke gebeurtenissen goed vastgelegd worden in een convenant en laat dit niet achteraf door de ouders zelf oplossen.