STAPHORST – Aanstaande zaterdag 20 november organiseert Bos Bedden Loopgroep AG ’85 de vijftiende editie van de Zwarte Dennen Cross, een  crossloop in het recreatiegebied De Zwarte Dennen. Dit jaar weer met steun van de hoofdsponsor: Tegelhome & HV Wonen uit Rogat.

Het hardloopevenement trekt al jaren veel deelnemers uit heel Nederland. De deelnemers roemen de gemoedelijke sfeer en het parcours dat een uitdaging is voor elke hardloper: onverharde bospaden, single tracks, zandwegen en ruiterpaden. Maar ook enkele venijnige klimmetjes, heidepaadjes en, afhankelijk van het weer, mul zand of modder. Vorig jaar kon het evenement in verband met de corona-maatregelen niet doorgaan. In 2019 stonden er ruim 400 hardlopers aan de start.

Jeugd
Om 12.00 uur begint de jongste jeugd (t/m 7 jaar) aan de wedstrijd over 900 meter. Om 12.30 uur volgt de jeugd t/m 15 jaar voor een wedstrijd over 1.250 meter. Hierbij wordt gestreden om prijzen in de categorie t/m 9 jaar, 10 t/m 12 jaar en 13 t/m 15 jaar. In elke categorie zijn er bekers voor de drie snelste jongens en meisjes. Bovendien ontvangt elke deelnemer een prachtige medaille en is er fruit en drinken bij de finish.

5 en 10 km
Om 13.00 uur worden de deelnemers aan de 5 km weggeschoten en om 14.00 is de start van de slotafstand, de 10 km. Bij beide afstanden strijden de deelnemers om prijzen in de categorieën t/m 39 jaar, 40-49 jaar en 50+ bij zowel de heren als de dames. Ook bij deze afstanden ontvangen de deelnemers een medaille en uiteraard fruit en drinken.

Inschrijven uitsluitend online
Inschrijven voor dit hardloopevenement kan in verband met het corona-virus uitsluitend online en wel t/m vrijdag 19 november via www.ag85.nl. Om het evenement zo veilig mogelijk te organiseren, worden de deelnemers verzocht meteen na de finish te vertrekken. Tot onze spijt mogen we geen publiek toelaten. De start en finishlocatie is nabij de parkeerplaats aan de zuidzijde van recreatiegebied De Zwarte Dennen aan de Vijverweg.

Belevingspad
Van elke deelnemer zal een bedrag gedoneerd worden aan Staatsbosbeheer Staphorst ten behoeve van het onderhoud van het Belevingspad. Dit wandelpad van ongeveer 1,5 km is speciaal aangelegd voor (ouders met) kinderen. Om de paar honderd meter is er iets te ‘beleven’, zoals een doolhof, een kleurenkamer, een kabelbaan, een herriehut, een zonnewijzerboom en een periscoop waarmee zowel heel laag bij de grond als hoger in de lucht kan worden gekeken. Een extra reden dus om mee te doen met de Zwarte Dennen Cross!

Vechtdal Crosscompetitie
De Zwarte Dennen Cross is de tweede wedstrijd van de Prins Sport Vechtdal Crosscompetitie. Deze competitie bestaat uit vijf wedstrijden voor zowel de jeugd als voor volwassenen. De Lemelerbergloop in Lemele was op 30 oktober de eerste wedstrijd. Op 8 januari, 26 februari en 19 maart 2022 volgen nog wedstrijden in Vroomshoop, Ommen en Hardenberg. Om in het klassement te worden opgenomen, dienen de deelnemers bij minimaal vier van de vijf wedstrijden de finishlijn te zijn gepasseerd.

Meer informatie over de Zwarte Dennen Cross en de mogelijkheid om in te schrijven is te vinden op www.ag85.nl.