Olivier Santer uit groep 8 van OBS De Berkenhorst in Staphorst heeft de kwartfinale van De Nationale voorleeswedstrijd 2021 gewonnen! Daarmee is hij de beste voorlezer onder vijf beoordeelde inzendingen.

Olivier las een fragment voor uit het boek ‘Gozert’ van Pieter Koolwijk. De jury vond dat Olivier ontspannen kon voorlezen en hij wist heel goed de klemtoon te leggen.  Het was heel prettig om te luisteren naar zijn verhaal.

Door de coronamaatregelen moest de jaarlijkse Staphorster ronde van De Nationale Voorleeswedstrijd dit keer helaas digitaal plaatsvinden. De vijf deelnemende schoolkampioenen maakten een leuke video waarin zij hun fragment voorlazen. De jury, bestaande uit Ida Buurma (voormalig bibliothecaris Bibliotheek Staphorst), Hans Berends (taalcoach op basisschool) en Liesbeth van Binsbergen (kinderboekenschrijfster en leerkracht) kwam vorige week samen voor het juryberaad. Het was niet eenvoudig om een winnaar te kiezen, want de schoolkampioenen waren aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk kozen de drie juryleden Olivier Santer als kampioen van Staphorst. Hij ontving een speciale tas met een oorkonde, een boekenbon en nog enkele presentjes van de Bibliotheek Staphorst.

De winnaar gaat door naar de halve finale, waarin hij het gaat opnemen tegen de winnaars uit Zwolle, Kampen, Zwartewaterland en Steenwijkerland. Deze regionale ronde zal opnieuw digitaal plaatsvinden. De jury kiest op 24 maart een winnaar, die doorgaat naar de provinciale ronde op 14 april en misschien zelfs wel de Nationale Voorleeskampioen 2021 wordt! 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een samenwerking tussen Stichting Lezen en de Bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon.