Het is voorjaar. Kinderen rijden vrolijk voorbij op hun skelter en de vogels tjilpen blij. De meeste jonge vogels zijn inmiddels zelfs al uit het ei gekropen. Maar wat doe je als je een jonge vogel vindt die uit het nest is gevallen? Helemaal niets of terugzetten? Houd in ieder geval de kat uit de buurt. 

Naar mens ruiken 

Je hebt misschien weleens verhalen gehoord dat wanneer je een jonge vogel terug zou zetten in het nest deze door de moeder zal worden verstoten. Reden hiervoor zou zijn dat de vogel ruikt naar mens. Die verhalen zijn niet waar. Vogels hebben helemaal niet het vermogen om goed te ruiken, dus de geur van mens ruiken ze niet wanneer je een jonge vogel terugzet. Geur is zeker niet een reden om een jonge vogel te verstoten. 

Laat de natuur met rust 

De vraag wel of niet terugplaatsen is hiermee nog niet beantwoordt. De Vogelbescherming is hier duidelijk in. Met rust laten is het allerbeste. Het is namelijk heel normaal dat jonge vogels proberen uit te vliegen. Het hoort bij de ontwikkeling. En dat uitvliegen gaat gepaard met heel wat pogingen. Als mens moet je hierin niet verstoren. Het leren vliegen kan een paar dagen duren. Vergelijk het maar met een kind wat leert fietsen op zijn kinderfiets of jongensfiets 20 inch. Dat is eveneens een leerproces wat gepaard gaat met horten en stoten. 

Piepjong 

Echter wanneer je ziet dat het gaat om een erg jonge vogel dan mag je die terugleggen in het nest. Tenminste als dat nest dichtbij is. Zo niet, doe dan niks, want anders loop je het risico dat de moeder het kuiken niet terug kan vinden. Ook zonder nest kunnen de ouders het jong opvoeden. De kans dat de vogel het gaat overleven is een stuk groter als de ouders in de buurt zijn. 

Vogelopvang of dierenambulance 

Ga niet zelf een vogel grootbrengen. In Nederland is het grootbrengen van inheemse vogelsoorten niet toegestaan. Mocht je het gevoel hebben dat het jong is verstoten en geen hulp heeft breng het jong dan naar een vogelopvang of bel de dierenambulance. Hou in je achterhoofd dat niemand zo goed voor het jong kan zorgen dan de ouders zelf. Wees zeker van je zaak.