Een Facebookbericht door Alberto Schra.

Vanavond heb ik in de raadsvergadering vragen gesteld over de mysterieuze verdwijning van 1,5 m regel-tegels in Staphorst. 

“Tegelroof na twee jaar niet opgelost.”

Een bericht in de krant uit september 2012 verhaalt over de roof van ruim honderd zeldzame tegels uit een boerderij in het Friese dorp Harich. Ook na aandacht in het programma Opsporing Verzocht en een beloning van 25 duizend euro voor de gouden tip is deze zaak voor zover ik weet nooit opgelost.

Het lijkt erop dat we in Staphorst vermoedelijk ook te maken hebben met een tegelroof. Wat is er namelijk aan de hand: zo’n twee weken geleden heeft een buitendienstmedewerker van de gemeente Staphorst bij iedere bushalte een tegel aangebracht in de bestrating ter plaatse om wachtende buspassagiers te attenderen op de 1,5 meter maatregel.


Wat schetst mijn verbazing: vorige week was deze regeltegel bij de bushalte Oude Rijksweg 415 ineens verdwenen en vervangen door een standaard stoeptegel. Een rondgang over de Diek leerde me dat de tegelrovers massaal hebben toegeslagen. Hier en daar ligt nog zo’n zeldzame regeltegel maar het overgrote deel is verdwenen. Misschien zijn ze verplaatst? Naar een plek waar ze nog meer mensen helpen herinneren aan de 1,5 meter maatregel? Gelukkig hebben de daders de tegel wel vervangen door een gewone stoeptegel zodat de veiligheid van de weggebruikers niet in het geding komt.
Ik heb de wethouder Alwin Mussche gevraagd of hij op de hoogte was van de geplaatste tegels en is of er ook al wat bekend is over de mysterieuze verdwijning van de tegels? Is het een collectors item? Zijn de tegels ergens anders weer aangetroffen? Is deze daad wellicht al opgeëist door de actiegroep Viruswaanzin?