Link: http://www.jacohoevefotografie.nl/bewoners-zorgcentrum-de-berghorst-verrast-met-boek-soldaten-in-ons-dorp/

STAPHORST – Het onderwijsplatform Jong in Staphorst heeft donderdag alle bewoners van het plaatselijke zorgcentrum De Berghorst verrast met een exemplaar van Soldaten in ons dorp. Het boek met informatie en verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de eigen gemeente verscheen in het kader van 75 jaar vrijheid. De eerste druk van de verhalenbundel, met als doelgroep de lokale basisschooljeugd, was binnen enkele weken uitverkocht. Daarom is er een tweede druk verschenen die nu ook weer verkrijgbaar is bij de plaatselijke boekwinkels.

Soldaten in ons dorp is geschreven door Liesbeth van Binsbergen en Roelie Koobs en geïllustreerd door Ronald Heuninck. Om (de waarde van) het doorvertellen van verhalen in de lijn van de geslachten te symboliseren, was de familie Hooikammer met drie generaties bij de presentatie aanwezig. Vader, zoon en kleindochter Hooikammer waren voor deze bijzondere gelegenheid gekleed in Staphorster streekdracht uit 1945. Alle drie droegen ze een karbies, gevuld met erfgoed om door te geven: Soldaten in ons dorp. Opa Hooikammer deelde de inhoud met zoon Bastiaan. Deze vervolgde de ceremonie een maakte dochter Lisa deelgenoot van de vertellingen. Op haar beurt overhandigde Lisa – namens alle Staphorster basisschoolleerlingen – een exemplaar van de verhalenbundel aan burgemeester G.J. Kok.

De oudere generatie heeft door de jaren heen veel verhalen verteld aan de jongeren-van-nu. Jong in Staphorst wilde graag een viertal van dit soort verhalen, fraai geïllustreerd, in boekvorm aan het voorgeslacht teruggeven. Bart Hoeve, directeur van de Doornveldschool en initiatiefnemer van het project, schoof namens de 10 basisscholen 150 exemplaren van Soldaten in ons dorp door naar Janneke van den Brink, coördinator vrijwilligerswerk en dagbesteding van De Berghorst. De bewoners van het verzorgingstehuis zijn de afgelopen maanden verstoken geweest van bezoek en hebben een eenzame tijd achter de rug. Jong in Staphorst denkt aan hen, leeft met hen mee en verraste daarom iedere Berghorst-burger met een exemplaar van de inmiddels populaire verhalenbundel. De bewoners van de Meestershof krijgen er ook één.