Bij de zeven oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Meidoornlaan in Rouveen is op 4 mei een herdenking gehouden. Al tientallen jaren houdt de plaatselijke Oranjevereniging in Rouveen hier een kleinschalige herdenking om de zeven militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Rouveens grondgebied zijn gesneuveld te eren. In verband met 75 jaar bevrijding was er het plan om er dit jaar extra aandacht aan te besteden. Ondanks de huidige omstandigheden zijn deze plannen doorgezet, echter zonder publiek.

Belangrijke drijfveer hiervoor was dat normaliter bij de geannuleerde festiviteiten van de Stichting 75 jaar bevrijding Staphorst-Rouveen e.o. in april een nabestaande van één van de gesneuvelde militairen zou zijn overgekomen uit Nieuw Zeeland. De dochter van Arthur McCarthy zou het graf van haar vader op dat moment voor het eerst hebben bezocht. Helaas heeft dit niet zo mogen zijn en heeft de Oranjevereniging Rouveen na beraad besloten de herdenking op 4 mei door te laten gaan en op te nemen, zodat de beelden hiervan kunnen worden opgestuurd naar mevrouw McCarthy.

Tijdens de herdenking was er een kranslegging namens de Oranjevereniging Rouveen ter nagedachtenis aan allen die binnen Nederland of daarbuiten slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld. Naast twee minuten stilte speelde Christelijke muziekvereniging Prinses Margriet de taptoe en bracht het Wilhelmus ten gehore. Nadat het volkslied gezongen was, heeft Jouke van Pijkeren (11) zijn zelfgeschreven gedicht voorgedragen met de titel: Vrijheid. Tevens werden er bij elk graf bloemen gelegd en werd op speciaal verzoek van mevrouw McCarthy het gedicht Ode of Remembrance voorgedragen. Dit gedicht wordt traditiegetrouw voorgedragen bij herdenkingsbijeenkomsten in Nieuw-Zeeland.

YouTube video