Persoonlijke verhalen over 75 jaar vrijheid | Nieuw onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in Overijssel | Met documentairereeks op RTV Oost

‘De oorlog heeft mijn leven bepaald,’ zegt een dochter van een vermoorde NSB’er. ‘Altijd komt het terug. Eigenlijk ben ik er wel klaar mee, maar het houdt nooit op.’

Ze zijn er nog, directe ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Slachtoffers van bombardementen, leden van het verzet, of overlevenden van de holocaust. Hoogbejaarde getuigen doen 75 jaar na dato hun verhaal. De oorlog heeft ook zijn sporen nagelaten bij de nabestaanden. Het lijkt wel alsof de onverwerkte emoties van hun ouders alsnog aan de oppervlakte komen.

In het kader van 75 Jaar Vrijheid brachten historici van de IJsselacademie in De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 1940-1945 oorlogsverhalen uit Overijssel bijeen. Ze plaatsen de persoonlijke geschiedenissen in een historische en actuele context: bijvoorbeeld de Twentse zoon van een Oostenrijkse Wehrmachtsoldaat of het grijze verleden van een huisarts uit Vollenhove. Voor deze mensen blijkt de oorlog nog heel dichtbij.

Kijk voor meer informatie op www.overijsselviertvrijheid.nl of https://www.rtvoost.nl/75jaarvrijheid

.

De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 1940-1945
Ewout van der Horst, Marco Krijnsen, Martin van der Linde, Albert Bartels (fotograaf)
€ 24,95
978 94 625 8377 1
208 pagina’s
22 x 24 cm
143 afbeeldingen
gebonden