Grote belangstelling (32 volwassenen en 5 kinderen) vandaag voor de wandeling met boswachter Spijkerman in de Zwarte Dennen. De wandeling begon bij de informatieschuur van Staatsbosbeheer.

De boswachter vertelde over het ontstaan van de Zwarte Dennen en het onderhoud in lang vervlogen tijden. Toen trokken de houthakker er op uit met handzagen en bijlen om de bomen te rooien die onder andere voor de mijnbouw in Limburg gebruikt werden. De stammen werden op de schouder gedragen en naar de buitenkant van het bosvak gebracht en vandaar opgehaald met paard en wagen.

Tegenwoordig komt er al geen kettingzaag meer aan te pas, met een boomrooimachine wordt de boom vastgeklemd, afgezaagd en op de juiste plaats gelegd.

Onlangs zijn alle Douglassparren op de zuidelijke parkeerplaats gerooid omdat die gevaar opleverden. Alle bomen op de parkeerplaats waren rot en hadden last van losringigheid en de kans dat je een tak op je knar kreeg was erg groot. Vooral dikke afgeknapte takken stonden soms rechtop in de grond.

Om onder andere het leefgebied van de adder te verbeteren is begin dit jaar de heide voor een groot gedeelte gemaaid, zie hier… Alle vragen van de wandelaars werden door de boswachter beantwoord en na afloop was er koffie in de infoschuur.

Foto en video © Alja Admiraal

19 augustus 2018 de parkeerplaats nog volop beboomd / foto © Alja Admiraal