Wie op een bijzondere manier de natuur wil beleven zou op zaterdag 1 februari met de boswachter van Staatsbosbeheer mee moeten naar veengebied De Olde Maten. Die middag gaat hij op zoek naar hazen, want het is rammeltijd.

Een tijd waarin de mannetjes (rammelaars) achter de vrouwtjeshazen (moeren) aangaan. Dat biedt spectaculaire confrontaties, ze staan soms recht tegenover elkaar. De mannetjes zijn in deze tijd zeer fel. Als meerde mannetjes op een vrouwtje afkomen gaan ze vechten om het recht om te paren. Het is een intrigerend spel van aantrekken en afstoten, snuffelen en boksen.

Prachtig schouwspel

Eigenlijk begint het voortplantingsseizoen voor de haas al in december, maar de piek ligt tussen februari en mei. Een enkel mannetje zit een vrouwtje achterna en die trekt ook andere hazen aan die gaan meerennen. Als je geluk hebt zie je een hele groep in actie. Als uiteindelijk een rammelaar een keuze voor een vrouwtje heeft gemaakt, begint het verleidingsspel. Regelmatig is er toch nog een mannetje dat ook interesse heeft en dan kunnen er flinke zogenoemde bokspartijen ontstaan. Een heel schouwspel om te zien. Er wordt aangeraden een verrekijker mee te nemen.

Na afloop erwtensoep

Het is een schitterende natuurwandeling die anderhalve uur duurt (en soms worden er ook reeën gespot). De start is bij de Veldschuur bij het informatiecentrum. Er wordt gewandeld door het slagenlandschap. Na afloop is er erwtensoep.

Via www.veldschuur.net kunnen belangstellenden zich voor 8 euro aanmelden. De wandeling start om 13.30 uur.