In de gemeente Staphorst is grote behoefte aan extra woningen. Tot aan 2030 zijn circa 1.000 nieuwbouwwoningen nodig. Om meer grip en regie op deze grote woningbouwopgave te hebben, is een Meerjarenprogramma Wonen 2030 opgesteld. In dit woningbouwprogramma tot en met 2030 staan de ruimtelijke kaders op hoofdlijnen voor de vastgestelde woningbouwlocaties en hoe de gemeente de opgave wil realiseren. Deze week hebben burgemeester en wethouders het Meerjarenprogramma Wonen 2030 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Het Meerjarenprogramma Wonen 2030 is gebaseerd op het stedenbouwkundig onderzoek dat vorig jaar is gemaakt. Hierin staan de locaties waar de 1.000 extra woningen gebouwd kunnen worden, de woonmilieus en de 30/40/40 betaalbaarheidsnorm beschreven. Van de 1.000 woningen moet ongeveer 30% een sociale huurwoning zijn, 40% een betaalbare woning zijn en 30% mag duurder zijn. De afgelopen maanden is onderzocht hoe woningbouw op de verschillende locaties kan en past en wat daarvoor nodig is. Met deze informatie is het woningbouwprogramma tot en met 2030 opgesteld.

Puzzel

Op meerdere plekken in de gemeente, onder meer in De Slagen in Staphorst, Rouveen Zuid en aan de Poeleweg in IJhorst, wordt volop gebouwd. Hiermee staat de teller van de woningbouwopgave op ruim 200 van de 1.000 woningen. Toch is het realiseren van de woningbouwopgave met voldoende betaalbare woningen een puzzel. Dat komt door de hoge bouwkosten en grondprijzen. Maar ook de eisen aan buurten en woningen, onder meer op het gebied van klimaat en duurzaamheid spelen een rol. Voor de leefbaarheid is het gewenst dat buurten uit verschillende woningtypen bestaan en er voldoende ontmoetingsplekken zijn. Ook moet woningbouw passen bij de omgeving.

Keuzes maken

In het Meerjarenprogramma Wonen 2030 staan de uitgangspunten waarmee de gemeente meer grip en regie heeft bij het (helpen) realiseren van de 1.000 woningen tot en met 2030. Dan gaat het bijvoorbeeld om wanneer en hoe de verschillende woningbouwlocaties ontwikkeld worden. Daarnaast zijn keuzes mogelijk in fasering van projecten en het soort grondbeleid. Met als doel dat er jaarlijks gemiddeld 150 nieuwbouwwoningen bijkomen.

Inspelen op ontwikkelingen

De woningbouwopgave is alleen te realiseren in samenwerking met betrokken partijen zoals woonstichting VechtHorst, aannemers, makelaars en ontwikkelaars. De gemeente bouwt zelf geen woningen. Het Meerjarenprogramma Wonen 2030 biedt overzicht en inzicht in de woningbouwopgave, zodat we weten waar we op koersen. Het Meerjarenprogramma Wonen 2030 wordt periodiek geactualiseerd om tijdig bij te kunnen sturen.

Vervolg

Het vaststellen van de kaders voor woningbouw is een bevoegdheid van de gemeenteraad. De gemeenteraad bespreekt het Meerjarenprogramma Wonen 2030 op 13 mei en neemt daarover op 27 mei een besluit. Als de raad het Meerjarenprogramma vaststelt, kunnen de volgende woningbouwplannen daarna snel uitgewerkt worden.