In 2025 is het internet een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Maar met al die digitale gemakken komen ook risico’s om de hoek kijken.

Hoe zorg je ervoor dat je online veilig blijft? Geen zorgen, we loodsen je erdoorheen met een knipoog en een glimlach.

1. Sterke wachtwoorden zijn je beste vrienden

Laten we eerlijk zijn, ‘wachtwoord123’ is echt niet meer van deze tijd. Kies voor wachtwoorden die niet te raden zijn, met een mix van letters, cijfers en symbolen. En nee, je geboortedatum is ook geen goed idee.

Overweeg een wachtwoordmanager om al die ingewikkelde combinaties bij te houden. Zo hoef je niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken en maak je het hackers een stuk lastiger.

2. Tweestapsverificatie: dubbel zo veilig

Tweestapsverificatie klinkt misschien als iets voor geheime agenten, maar het is eigenlijk heel eenvoudig – maar zal je wel wat extra moeite kosten. Naast je wachtwoord moet je ook een extra code invoeren voordat je kan inloggen. Die code zal je ontvangen via een app (Google Authenticator) of via sms.

Een kleine moeite voor een hoop extra veiligheid. We kunnen je aanraden om tweefactorauthenticatie altijd in te schakelen, vooral als het gaat om een account waar je financiële gegevens achterlaat.

Denk bijvoorbeeld aan kwalitatieve en betrouwbare online casino’s zonder vergunning, waar je al standaard kan genieten van de hoogste beveiligingsnormen die online beschikbaar zijn. Voeg daar nog eens tweestapsverificatie aan toe en je zit volledig goed!

3. Phishing: hap niet toe

Phishingmails worden steeds geraffineerder – en komen steeds vaker voor. Het is zelfs een van de meest gebruikelijke vormen van online oplichting in Nederland!

Een mail van je ‘bank’ die vraagt om je gegevens te verifiëren? Niet op klikken! Controleer altijd het e-mailadres van de afzender en wees op je hoede voor onverwachte links of bijlagen.

Twijfel je? Neem direct contact op met de organisatie via hun officiële kanalen.

4. Updates: niet uitstellen

We weten het, die update-meldingen komen altijd op het verkeerde moment. Maar ze zijn er niet voor niets.

Updates dichten vaak beveiligingslekken en zorgen ervoor dat je apparaten beschermd blijven tegen de nieuwste dreigingen. Dus, even doorbijten en die updates installeren.

5. Openbare wifi: leuk, maar pas op

Even snel je mail checken op het terras via de gratis wifi? Bedenk dat openbare netwerken vaak onveilig zijn.

Vermijd het invoeren van gevoelige informatie en overweeg het gebruik van een VPN om je verbinding te versleutelen. Zo kunnen nieuwsgierige ogen niet meekijken.

6. Sociale media: deel met mate

We delen graag ons leven online, maar wees voorzichtig met wat je post. Persoonlijke informatie kan door kwaadwillenden worden misbruikt.

Stel je privacy-instellingen goed in en accepteer niet zomaar vriendschapsverzoeken van onbekenden. Denk na voordat je iets deelt want het internet vergeet nooit.

7. Back-ups: beter voorkomen dan genezen

Stel je voor: je computer crasht en al je bestanden zijn weg. Een nachtmerrie, toch? Daarom is het een uitstekend idee (lees: broodnodig) om regelmatig back-ups te maken van je belangrijke bestanden.

De beste optie is een externe harde schijf (offline, dus veilig voor hackers) of in een beveiligde cloud.

8. Wees alert op deepfakes

Moderne technologie is echt lichtjaren verwijderd van wat er tien jaar op de markt was – dit geldt helaas ook voor de tools die cybercriminelen tot hun beschikking hebben.

Ooit al gehoord van deepfakes, waarbij video’s of audio zodanig realistisch worden gemanipuleerd, zodat ze net echt lijken?

Wees sceptisch bij ongebruikelijke verzoeken, zelfs als ze van kennissen lijken te komen – en al zeker als ze van bekende personen komen!

Vertrouw op je gezond verstand en verifieer bij twijfel altijd de bron.