De vergroening van het schoolplein van de CNS schiet inmiddels aardig op. De plantjesmarkt van afgelopen zaterdag bracht aardig wat plantgoed binnen en dat staat er inmiddels in. Ook zijn er ondertussen een paar buitenlesplekken gemaakt van tegels uit het plein.

Eerder:

“Het groene schoolplein is niet zomaar een plan”, zegt Dirk Dreschler, directeur/bestuurder van de CNS. “Het past uitstekend bij de visie van de school (samen leren, samen doen, samen leven en samen zijn), maar ook bij de uitdagingen waar we ten aanzien van het klimaat voor staan. Bijvoorbeeld de afvoer van regenwater, omgaan met hittestress en het verbeteren van de biodiversiteit. Daarnaast profiteren de buurt en het dorp Staphorst hiervan mee. Ons schoolplein is namelijk een open schoolplein, welke midden in een woonwijk staat. Buiten de schooltijden en in de weekenden is het dus een speelplaats voor de buurt. En daar wordt veel gebruik van gemaakt.
Het nieuwe plein zal voorzien worden van schaduwplekken met bomen, struiken en planten. Ook kijken we goed naar de waterhuishouding, water zorgt namelijk net als groen voor verkoeling.”

Uit onderzoek weten we inmiddels dat een groen schoolplein:
– de gezonde ontwikkeling (beweging) van kinderen ondersteunt
– bijdraagt aan kennis over de natuur en een band met de natuur geeft
– meer de mogelijkheid geeft om het onderwijs ook buiten de klas plaats te laten vinden
– de klimaatbestendigheid bevordert
– de biodiversiteit bevordert

“Ontzettend blij en trots ben ik op de vele vrijwilligers die zich nu al én straks inzetten bij de uitvoering”, zegt de directeur. “Het is namelijk geen kleine ingreep, er komt ongelooflijk veel bij kijken. We zijn blij dat de gemeente Staphorst en de Provincie Overijssel onze plannen ook ondersteunen, maar daarmee zijn we er nog niet. Naast acties om de kosten te betalen zullen we namelijk ook heel veel zelf doen. Een grote groep van ouders is bereid om de handen uit de mouwen te steken. Daar waar we het zelf kunnen doen, gaan we het zelf doen. Het is Staphorst op zijn best, mooi om te zien hoe de gemeenschap gehoor geeft wanneer we ze vragen om een bijdrage te leveren.”

Een impressie door © René Admiraal