Of je nou uit de omgeving Staphorst zelf komt, of er tijdelijk op bezoek bent. In en rond Staphorst is wandelen altijd een goed idee. Dus haal die rugzakken, comfortabele kleren en wollen sokken voor dames maar uit de kast. Zo ga jij goed voorbereid wandelen in de omgeving van Staphorst!

Wandelroutes

In en rond Staphorst zijn een aantal standaard wandelroutes uitgestippeld die zeker de moeite waard zijn om te bewandelen. Deze routes variëren van een kilometer of vier tot zo’n twintig kilometer. Of je nou een hele dag op pad wil zijn of er gewoon even tussenuit wil, er is voor ieder wat wils. De meeste wandelroutes rondom Staphorst zijn voor mensen met een gemiddelde conditie prima te doen en de paden zijn nagenoeg allemaal prima begaanbaar. Een rondje IJhorst is zo’n 15 kilometer en hier ben je zo’n drie uur mee zoet zonder pauzes. Kijk eens of je bij dit rondje ook de uitkijktoren mee kunt pakken. De oude vijver en zwarte Dennen zijn ook ideale wandelgebieden. Staphorst is eigenlijk de ideale uitvalsbasis voor fanatieke wandelaars, omdat de natuur goed bewaard blijft door onder andere gepassioneerde boswachters. Als je niet uit de buurt van Staphorst zelf komt, is het boeken van een Bed and Breakfast echt de moeite waard.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zeker als je een verre wandeling gaat maken, moet je goed beslagen ten ijs gaan. Zorg voor comfortabele kleding en schoenen met stevige zolen, bij voorkeur waterdichte schoenen van een materiaal als Gore Tex, omdat de paden rondom Staphorst goed onderhouden zijn, maar bij tijd en wijle wel drassig kunnen zijn. Draag in je wandelschoenen goede dikke sokken, zoals warme sokken voor dames. Investeer daarnaast in een goede grote rugzak waar eventueel een paar extra sokken, wat te eten en drinken en misschien ook een wandelkaart in past. Hoewel je natuurlijk op een zo mooi mogelijke dag wil gaan wandelen, kan het weer altijd vies tegenvallen. Pak daarom altijd een extra vest in voor als het plots kouder wordt dan je had verwacht en een poncho of regenjas voor wanneer er wat onverwachte druppels uit de hemel vallen. Zeker als je een lange wandeling gaat maken is het in de zomer van groot belang dat je jezelf goed tegen de zon blijft beschermen. Neem daarom altijd een fles zonnebrandcrème mee waarmee je je elke twee uur insmeert. Voor mensen met een gevoelige huid is het geen overbodige luxe om je ook in te smeren buiten het zomerseizoen om. Veel wandelplezier!

Een korte pauze

Wanneer je slechts een korte wandeling maakt kun je prima voor de lunch of het avondeten weer thuis zijn. Wanneer je een langere wandeling maakt is het leuk om, zeker als je zelf niet uit de buurt van Staphorst komt, halverwege of aan het einde van je wandeling een bezoekje te brengen aan het winkelcentrum en te genieten van het oude centrum, waarna je neerstrijkt in één van de vele lunchrooms of restaurants voor een welverdiende maaltijd.