Zoals bekend heeft ENERCON drie innovatieve windmolens gebouwd op windpark Bovenwind. De opstart van een innovatie kost tijd, meer dan bij een standaard molen. Die tijd is wel langer dan verwacht door de coöperatie en de leverancier. Eventuele gemiste inkomsten worden gecompenseerd en we zien de bladen steeds vaker langdurig rondgaan. Zodra de molens volledig zijn geoptimaliseerd volgt definitieve overdracht en oplevering.
Het testen van de molens is de afgelopen periode onverminderd doorgegaan. Wellicht is het je opgevallen dat de molens soms allemaal draaien, of slechts één of twee, of dat ze stilstaan. De vooruitgang is achter de schermen gelukkig goed waarneembaar. Daar waar vorig jaar de compensatie voor gemiste inkomsten soms nog bijna volledig uitgekeerd werd door ENERCON aan de coöperatie, draaien de molens nu met name in de weekenden al bijna 100%. Goed nieuws dus, we naderen de eindstreep! Wanneer is nog niet precies te zeggen, maar uiteraard houden wij je daarvan op de hoogte. Je ziet nog wel zichtbare vorderingen in het grondwerk de komende weken. Het ketenpark van Enercon wordt opgeruimd en de toegangswegen worden de komende weken in opdracht gegeven om te verharden.
Wijziging van energie afnemer
Bij de opstart van het project is er gezocht naar een energie afnemer en in de prospectus viel te lezen dat we deze vonden bij DVEP (De Vrije Energieproducent), waar wij een zogeheten Power Purchase Agreement voor afname van de opgewekte energie afsloten.
Helaas kon DVEP het contract niet naleven in de toekomst, vanwege financiële problemen waarmee het bedrijf kampte. Zij wijt de problemen aan ‘een aantal moeilijke jaren in combinatie met de onstuimige energiemarkt van de laatste tijd’. Ze hebben keurig de tijd genomen om ons ruimte te bieden op zoek te gaan naar een andere afnemer. Deze vond de coöperatie in Greenchoice, zij hebben het contract onder dezelfde voorwaarden overgenomen.
Terinzagelegging windbeleid
Provincie Overijssel gaat de regels rondom windenergie veranderen. Hiervoor is een concept beleidsstuk gemaakt, die hoort bij de zogeheten Omgevingsverordening. Tot uiterlijk 28 februari kunnen partijen suggesties doen met betrekking tot de wijzigingen.
Instructieregels verplichten gemeenten om bij het aanpassen van hun omgevingsplan rekening te houden met wat de provincie belangrijk vindt. In de verordening zijn de voorkeursgebieden voor wind in de provincie opgenomen en de clustereis van 4 turbines buiten de voorkeursgebieden. Daarnaast is een uitzondering opgenomen voor windturbines op bedrijventerreinen. In het Provinciaal Programma Energiestrategie is opgenomen hoe de provincie omgaat met vergunningverlening, het maken van programmeringsafspraken per gemeenten en de vereisten voor lokaal eigendom.
Het ontwerp van de wijziging van de Omgevingsverordening 2024, het Provinciaal Programma Energiestrategie en de Omgevingseffectrapportage ligt ter inzage van 18 januari 2024 tot en met 28 februari 2024.
Hoewel WDS gelooft in windenergie, ziet ze dat het nieuwe provinciale beleid in Staphorst wildgroei in de hand werkt. Het motto van de huidige molens was: “als ze er dan toch komen, dan gaan we er samen en binnen de gemeente van profiteren”. Groei van wind in Nederland is op zich prima, maar Staphorst hoeft niet onevenredig te compenseren voor gebrek aan windmogelijkheden in andere gemeentes. De coöperatie is dan ook voornemens om een zogeheten zienswijze in te dienen bij de gemeente, om haar standpunt in deze duidelijk te maken.
De omgeving van het windpark
Het aanleggen van een windpark vraagt, behalve de bouw van de molens, ook om aanpassingen van de omgeving.
Zo zijn er ter bescherming van de dieren in de omgeving diverse maatregelen genomen, zoals egelhuisjes en groenstroken. Omdat de bouw van de molens is afgerond en de rust bijna is wedergekeerd, zijn de maatregelen inmiddels niet meer nodig. Wel vind er nog de afgesproken compensatie plaats in de vorm van nieuwe aanplant van natuur.
Roelof Compagner is terug?
De afgelopen jaren heeft Roelof Compagner in de rol van voorzitter enorm veel betekend voor de coöperatie. Toen hij zijn rol neerlegde, zagen wij een bevlogen en kundig persoon vertrekken. Jenko Huls nam zijn functie over.
Maar met het vertrek van Nico Bouwman in de Raad van Commissarisen ontstond er een vacature en hebben wij Roelof opnieuw benaderd. Met trots kunnen wij melden dat Roelof de functie van lid van de Raad van Commissarissen heeft geaccepteerd. Roelof, welkom terug bij Wij Duurzaam Staphorst!