Het Belevingspad Zwarte Dennen Punthorst, oorspronkelijk aangelegd in 1999, geniet enorme populariteit bij gezinnen met kinderen. Na meer dan 20 jaar is het pad toe aan een grondige renovatie en enkele nieuwe toevoegingen. We willen elk kind de kans bieden om op een speelse en interactieve manier eerste natuurervaringen op te doen, waarbij ze kunnen ruiken, voelen, proeven, en leren.

Staatsbosbeheer heeft de ambitie om een geheel nieuw en energiek Belevingspad te creëren. Plannen zijn al opgesteld om verschillende onderdelen te vernieuwen en nieuwe elementen toe te voegen aan het pad, met speciale aandacht voor rolstoelvriendelijke voorzieningen.

Dit bijzondere Belevingspad bevindt zich in het hart van de boswachterij Staphorst en is bereikbaar vanaf de zuidelijke parkeerplaats van het dagrecreatieterrein de Zwarte Dennen aan de Vijverweg bij Punthorst. De Zwarte Dennen zelf is al een aanrader voor gezinnen met kinderen, met een natuurzwemvijver, zandstrandjes en speel- en ligweides.

Het nieuwe ontwerp voor het Belevingspad Zwarte Dennen in Punthorst is flexibel zodat de realisatie over meerdere jaren kan worden verdeeld. De kosten voor de renovatie en vernieuwing van het pad zijn aanzienlijk, en Staatsbosbeheer ontvangt geen reguliere financiering hiervoor. We hebben al een deel van de renovatie kunnen bekostigen met Leader-subsidie.

Met de hulp van donaties en een bijdrage van de leverancier hebben we onlangs de kabelbaan met succes heropend. Onze volgende doelen omvatten een rolstoelwip, vogelnestschommel, een boomxylofoon en verschillende houten sculpturen en routewijzers.

Om dit ambitieuze project te voltooien, streven we naar een totale financiering van ruim €45.000, waarbij we hopen op steun van Staatsbosbeheer, bedrijven, fondsen en de bezoekers van Boswachterij Staphorst. We roepen op tot donaties via crowdfunding en andere acties, waarbij we nog eens €20.500 willen inzamelen.

Hier zijn onze concrete plannen met bijbehorende streefbedragen:

  1. Nieuwe kabelbaan (€21.000) – voltooid in september 2023
  2. Rolstoelwip (€6.000) en vogelnestschommel (€10.000)
  3. Boom tot plank, genieten van muziek uit hout in het zitarium met de boomxylofoon (€23.000)
  4. Als ‘puntjes op de i’, nieuwe houten sculpturen die de fantasie prikkelen en uitdagingen bieden (€3.000)
  5. Ontwikkeling en installatie van nieuwe routewijzers (€2.500)

Vind je het ook belangrijk om het Belevingspad Zwarte Dennen Punthorst te behouden voor toekomstige generaties? Doe dan nu een donatie en draag je steentje bij!

Foto © René Admiraal