Op donderdag 12 oktober ontving Museum Staphorst een bijzondere aanwinst: een pasteltekening van Stien Eelsingh. Op de tekening staat een Staphorster familie zien. Voorzitter Jan Talen van museum nam het kunstwerk in ontvangst. 
De schenking komt van de erven van mevrouw dr. V.M.C. van Groenendael en werd overhandigd door executeur testamentair mevrouw dr. M.Duijker. Het is een prachtig kunstwerk waar het museum heel blij mee is. Extra bijzonder is dat de pasteltekening destijds rechtstreeks gekocht is van de kunstenaar. Mevrouw Van Groenendael kwam meerdere keren met Hetty Nooy-Palm (bekend van haar boek Staphorster volk) bij Stien Eelsingh op bezoek.
Kunstschilder Stien Eelsingh werd in 1903 geboren te Zwolle en overleed in 1964. Van 1942 tot haar dood woonde zij in Staphorst in de ‘witte boerderij’ aan de Oude Rijksweg. Stien Eelsingh leefde zich in in de cultuur en gewoontes van de Staphorsters en dat kwam tot uiting in veel van haar werken. In haar schilderijen en tekeningen verwerkte zij de lokale cultuur en gewoontes.
Museum Staphorst laat jaarlijks enkele werken van Stien Eelsingh zien in een kleine tentoonstelling. De nieuwe aanwinst is volgend jaar in het museum te bewonderen. ‘Stien Eelsingh hoort bij Staphorst. Haar naam wordt ook door velen verbonden aan Staphorst’, aldus voorzitter Jan Talen.