Van miezer en motregen tot enorme plensbuien. We zagen het de afgelopen week allemaal voorbij komen. En dat blijft volgens de weersvoorspellingen komende week ook nog zo. Door een droogtebril bekeken is dit gunstig. We verwachten dat de droogte binnen ons werkgebied daardoor zo  goed als voorbij is.   

De grondwaterstanden gingen de afgelopen dagen verder met waarmee ze bezig waren: herstellen. In het overgrote deel van ons gebied is het grondwaterniveau nu normaal voor de tijd van het jaar.  De hogere zandgronden in het Drentse deel blijven iets achter, maar niet extreem. De grondwaterstanden liggen daar iets onder normaal. We verwachten dat ze de komende dagen verder stabiliseren of soms zelfs stijgen. De lagergelegen delen in ons gebied zijn door de vele neerslag redelijk nat voor de tijd van jaar.  

 Gemaal Streukelerzijl aan door zomerse piekbuien
Het wisselvallige weer zorgde voor aanhoudende opname van water in de bovenste grondlaag. Door het geringe aantal zonuren is de verdamping niet bijzonder hoog en het gebruik van water uit de sloot voor het besproeien van gewassen is nihil. We bevinden ons in een overgangsfase van droge naar overwegend normale, tot lokaal tijdelijk natte omstandigheden. Door de zomerse piekbuien wordt het zelfs zo nat dat we lokaal op afvoeren van water moesten overgaan om overlast te voorkomen. Dit geldt bijvoorbeeld in het gebied rondom Dalfsen, waardoor we de gemalen  Streukelerzijl en De Broekhuizen (deels) hebben aangezet. 

Normaal valt er gemiddeld 80 tot 90mm neerslag in de hele maand augustus. Deze week viel er in 24 uur in het gebied rondom Dalfsen lokaal 60 tot 80mm regen. Lokaal zijn de verschillen groot. In Raalte viel maar 10mm neerslag.  

Onze peilbeheerders zijn volop in touw om de vele regen het hoofd te bieden en om waar mogelijk nog steeds water vast te houden, maar waar noodzakelijk dus ook water af te voeren.      

De verhoging van de waterpeilen tot boven het maximale niveau is  teruggeschroefd. Daar hadden we de afgelopen periode al een voorschot op genomen, maar geldt nu voor ons hele gebied. We houden weer de maximale waterpeilen voor in de zomer aan.   

Poepbacterie
Momenteel hebben we te maken met twee overschrijdingen van de norm voor de ‘poepbacterie’ (E. Coli) in de officiële zwemlocaties Milligerplas en de Wijthmenerplas (Noord), beide in Zwolle. Voor beide locaties heeft de provincie Overijssel een Waarschuwing afgegeven. Vandaag (woensdag 2 augustus) wordt het water opnieuw bemonsterd. Houd www.zwemwater.nl in de gaten voor de meest actuele informatie.