De gemeente Staphorst doet mee aan een proef waarbij de eikenprocessierups op een natuurlijke manier beperkt wordt met een nieuwe methode. De proef start begin juli en zal gedurende 3 weken op twee plekken in de gemeente plaatsvinden.

Natuurlijke bestrijding
Wethouder Alwin Mussche licht toe: “In de lente en de zomer leeft de eikenprocessierups in eikenbomen, ze eten van het blad en planten zich hier voort. De brandharen van de rups kunnen zorgen voor huidirritaties. Op plekken waar veel mensen komen worden nesten verwijderd.”

De gemeente Staphorst bestrijdt de eikenprocessierups zo natuurlijk mogelijk en zet daarom in op betere omstandigheden voor natuurlijke vijanden van de rups, zoals vogels en insecten. Zo wordt er bijvoorbeeld op een andere manier rondom de eikenbomen gemaaid, omdat de insecten hier baat bij hebben. De proef waar de gemeente in juli aan meedoet test paringverstoring; een nieuwe natuurlijke methode om de eikenprocessierups te verminderen. Het is onderdeel van een groot onderzoek waar diverse gemeenten en een aantal provincies aan meedoen. Het onderzoek is een initiatief van Hellingman Onderzoek en Advies die Terranostra gevraagd heeft voor de uitvoering.

Verminderen van de eikenprocessierups door paringverstoring
“Tijdens de proef wordt onderzocht of paringverstoring een goede manier is om de eikenprocessierups te verminderen”, legt Mussche uit. “In de eikenbomen wordt een lokstof aangebracht, die normaal door vrouwtjes wordt verspreid, de zogenaamde feromonen. Door het aanbrengen van een lokstof raken mannetjesvlinders in de war en zij kunnen hierdoor geen vrouwtjes vinden om te bevruchten, daarom heet de methode ‘paringverstoring’.”

Paringverstoring zorgt voor minder bevruchtingen en dus minder eikenprocessierupsen in het volgende jaar. Het grote voordeel van deze methode is dat het geen negatieve effecten op het milieu en op andere soorten heeft en is het belangrijkste verschil met bestaande preventieve bestrijdingstechnieken.

Planning en werkzaamheden
De eiken worden in de eerste 3 weken van juli behandeld. Het aanbrengen van de feromonen wordt gedaan met een methode die lijkt op de paintball techniek. Er worden capsules, gevuld met feromonen, in de bomen geschoten. De procedure zal maximaal een uur duren. Omwonenden merken verder niets van de feromonen. Eind 2024 zal bekend worden of de methode succesvol is.

Meer lezen kan hier…

Ingezonden foto © inzender