Staphorst is de naam van zowel een gemeente als een plaats in het oosten van Nederland. In de 13e eeuw begonnen monniken de moerassen en wetlands te cultiveren. Dit resulteerde in de ontwikkeling van de gemeenschappen van Staphorst en zijn zuiderbuur, Rouveen. De basis voor elke boerderij was een lange weg die door een moerassig gebied slingerde. Als gevolg hiervan is de ongeveer 11 kilometer lange stad Staphorst-Rouveen ontstaan ​​uit een aaneenschakeling van boerderijen. Dit type community vind je door heel Nederland op verschillende locaties. Vroeger konden ze nog geen container huren Emmeloord om spullen die ze niet nodig hadden uit de stad te halen. Gelukkig kunnen we dat tegenwoordig wel.

Korte geschiedenis van Staphorst

Napoleon, de eerste keizer van Frankrijk, was verantwoordelijk voor de vorming van de Nederlandse gemeente Staphorst door de samenvoeging van vier kleinere gemeenten tot een enkele, aanzienlijk grotere entiteit. De nederzettingen Rouveen, Staphorst en IJhorst zijn, naast de Hasselter Schoutambt, de betrokken entiteiten (een rechterlijke instantie). Een edict uitgevaardigd in het jaar 1811 bracht ze allemaal samen om een ​​gemeente te vormen die vanaf 1818 de naam Staphorst kreeg. Staphorst is om deze reden ook een echte aanrader om te bezoeken. Je kunt hier helemaal opgaan in de cultuur en meer leren over de geschiedenis van Staphorst. Wat kunnen we nog meer vertellen over Staphorst? Lees gerust verder.

Een ongebruikelijke regeling die geldt in Staphorst

Een van de unieke regelingen van Staphorst is het regelmatig verdelen van het land van een overleden boer onder zijn zonen na het overlijden van de boer. De boerderij die voor de zoon was gebouwd door de vader die hem de boerderij niet gaf, stond achter de andere boerderij. Als direct gevolg hiervan is veel landbouwgrond relatief lang maar smal (bijvoorbeeld 1500 x 40 meter). Aanvankelijk was de breedte van elk afzonderlijk perceel 125 meter. De boerderijen zijn typisch Nedersaksisch van opzet. Hun deurluiken en raamluifels hebben een groene kleur. De meeste boerderijen die er nu zijn, zijn tussen 1850 en 1910 opgericht. Een boerderij is hard werken, maar gelukkig kun je tegenwoordig een afvalcontainer huren Dronten om afval weg te brengen.

De uitbraak van polio in Staphorst

Staphorst staat bekend om het feit dat het een van de hoogste bezoekersaantallen heeft in lokale kerken en omdat het een overwegend calvinistische gemeenschap is. Er wonen 10.700 mensen in deze stad, en velen van hen zijn lid van de extreem calvinistische tak van de Gereformeerde Kerk. Deze tak is van mening dat vaccinatie en andere preventieve medische procedures indruisen tegen de bedoeling van goddelijke wezens. Dit kostte het land veel geld in 1971 toen er in Staphorst een polio-epidemie uitbrak die over de hele wereld de krantenkoppen haalde. Polio werd gecontracteerd door 39 mensen, de meerderheid van hen waren kinderen. Er waren vijf van hen die het leven lieten, en nog veel meer liepen verlammende verwondingen op. Ongeveer twintig procent van de bevolking is nog steeds ingeënt, en de voornaamste reden is religieus.