Op 13 september bracht een groep deelnemers en taalvrijwilligers van het Taalhuis in Staphorst een bezoek aan het museum. Ook andere belangstellenden waren hartelijk welkom. Wat een leerzaam en gezellig cultureel uitje! Het was voor iedereen heel interessant om culturen met elkaar te vergelijken, om te zien hoe men vroeger leefde op een boerderij in Staphorst en om gezamenlijk Oudhollandse spelletjes te doen, zoals touwtje springen.

Op 8 september j.l. was het Wereldalfabetiseringsdag en ging in heel Nederland de Week van lezen en schrijven van start. In onze samenleving is het uiterst belangrijk dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen Nederlands kunnen begrijpen, spreken, lezen en schrijven. Daarnaast zijn rekenen en digitale vaardigheden belangrijk. Het Taalhuis van Bibliotheek Staphorst biedt deze mogelijkheid; of je nu geboren bent in Nederland of in een ander land.

Tijdens individuele taallessen die taalvrijwilligers wekelijks verzorgen en tijdens de taalmorgens op dinsdag wordt dit allemaal geoefend op non-formele wijze. Deze vaardigheden kwamen heel goed van pas tijdens het bezoek aan het museum op 13 september. Want je moet zinnen in het Nederlands formuleren als je iets wilt vragen en stukjes tekst kunnen begrijpen. Om te weten te komen hoe oud een voorwerp is, moet je de cijfers kennen en een beetje kunnen rekenen.

Basistraining voor taalvrijwilliger volgen?

Fijn dat er in Staphorst taalvrijwilligers zijn, die met veel plezier vrije tijd opgeven om anderen te coachen op het gebied van de Nederlandse taal! Maar er zijn niet meer genoeg coaches om iedereen 1 op 1 te helpen. Daarom wordt binnenkort weer een basistraining taalvrijwilligers gegeven door de Taalhuisdocent. Er zijn nog een aantal plekken vrij. Heb jij tijd om je een paar uur per week je in te zetten voor deelnemers van het Taalhuis? Heb je minimaal een MBO-3 diploma, geduld en begrip voor mensen die moeite hebben met basisvaardigheden? Meld je aan voor de basistraining!

Deze training vindt plaats in Bibliotheek Staphorst op vrijdag 28 oktober, 4, 11 en 18 november van 14.15-17.15 uur. Informatie in mappen wordt kosteloos verstrekt, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat men na 4 modules te hebben gevolgd ook aan de slag gaat als taalvrijwilliger van het Taalhuis.

Informatie en opgave (uiterlijk 12 oktober) bij: Elly Potgieter (taalhuisdocent) via 06-29232140 of taalpunt@bibliotheekstaphorst.nl. Je kunt ook langskomen tijdens het spreekuur in Bibliotheek Staphorst op maandagen van 16.00-20.00 uur.