Zaterdagmiddag 16 april trekt een groep mensen door het Staatsbos. Onder leiding van een gids worden de locaties bezocht waar de Franse para’s op 7 en 8 april 1945 verbleven en wordt het verhaal van de grote luchtlandingsactie Amherst vertelt. Het blijft daarbij geen eenzijdig verhaal van gids naar toehoorders, want de geschiedenis wordt op aller manieren op waardevolle wijze aangevuld.

 

Neem bijvoorbeeld de informatie van de heer H. Compagner die vooraf contact op neemt. Als jongen van 6 jaar zag hij de voorlopige graven van Yves Loichot en Kees de Roos bij de Schuur in het Staatsbos en laat ons weten waar die graven zich bevonden.

Kijk hier heb ik er een…
Ook is daar de heer J. Kruidhof die bij de Schuur in het bos tijdens het verhaal over aanval op de Lichtmis en het gebruik van gele sjaaltjes door de para’s en het verzet het betoog onderbreekt met een: ‘Kijk hier heb ik er een. Dit is zo’n sjaaltje. Deze kreeg mijn vader destijds van de Fransen.’ En voor de ogen van de verraste gids en deelnemers staat hij daar met het originele Franse parasjaaltje dat destijds door de soldaten aan de verzetslieden werd gegeven om zijn nek.

Verderop tijdens de wandeling toont de heer G. Pruim de kogelpunten en hulzen die hij op de locatie in de brandgang waar de parachutisten de beide verzetsmannen beschoten, aantrof. Deze heeft hij professioneel laten onderzoeken en dateren. Deskundig vertelt hij over de munitie en toont er de historische wapens bij waarin deze werden gebruikt. Ter afronding van wandeling is er mevrouw J. Bloemert. Zij was aanwezig als tolk bij de herdenking in 1985. Toen ontmoetten de Franse parachutisten en leden van het verzet elkaar in Staphorst. Mede dankzij de actieve en diverse inbreng kijken we terug op een mooie, informatieve wandeltocht.

 

Foto © G. Pruim


G. Pruim verteld over zijn vondsten / foto © G.J. Westhoff


Het gele sjaaltje van de Franse para’s / foto © G.-Pruim