Kleurplaten krijgen een prominente plek in het straatbeeld

Badgasten van zwemvijver de Zwarte Dennen zitten komende zomer op de inzendingen van de kleurplatenwedstrijd die Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst onlangs hield. Dat maakte voorzitter Henk Breukelaar vrijdagmiddag bekend op Camping de Vossenburcht. Daar feliciteerde hij prijswinnaars Emma van den Berge (10) en Clariska Huls (19) die respectievelijk bij de kinderen en de volwassenen wonnen.

De stichting lanceerde de campagne ‘Bee-j d’r wel ies ewest?’ met ansichtkaarten en kleurplaten. Staphorsters konden daarop vertellen wat ze waarderen aan hun gemeente en wat bezoekers beslist moeten zien. Met de kleurplaten dongen ze bovendien mee naar fraaie prijzen: Emma mag met haar familie een weekend logeren in de prachtige boomhut van De Vossenburcht en Clariska kan tijdens de Balloon Fair haar woonplaats vanuit de lucht bekijken.

Kleurplaten in de kernen

In totaal stuurden 178 Staphorsters tussen de 1 en 66 jaar een kleurplaat in. “En dat zijn allemaal winnaars…”, zegt Breukelaar. Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst voegt alle inzendingen namelijk samen op drie grote doeken van zes bij 2,5 meter. “Die hangen straks zes weken lang op drie prominente plekken in onze kernen. Daarna snijden we de doeken in stukken en van die delen maken we de bekleding van de strandstoelen.”

Trots op Staphorst

Het doel van die verrassende actie is duidelijk: Staphorst voor het voetlicht brengen. De stichting is blij met het enthousiasme tot dusver, stelt Jakob Ponstein, die samen met Evert Slager projectleider is. “Naast alle ingestuurde kleurplaten hebben we veel reacties en suggesties binnengekregen. Die gebruiken we als input voor de website www.ontdekstaphorst.nl die we de komende tijd verder vorm geven. Duidelijk is dat inwoners trots zijn op IJhorst, Rouveen en Staphorst. Wat opvalt is dat heel veel mensen de Zwarte Dennen waarderen.”

Staphorster welzijn

Prijswinnares Clariska is ook een trotse Staphorstse. Achterop de winnende kleurplaat schreef ze een soort ode aan het ‘Staphorster welzijn’. Ook Emma en haar jongere zusje Noa, die met haar inzending net naast de prijzen greep,  zijn blij dat ze in Staphorst wonen. “Een dorp om trots op te zijn…”, schreef Noa op haar kleurplaat. Dat uiteindelijk Emma de eerste prijs won, dankt ze aan Ed Perdok uit Meppel. Die beoordeelde namelijk alle inzendingen.

Beleefkaart bijna klaar

De Stichting Recreatie en Toerisme Staphorst promoot de komende jaren Staphorst in opdracht van de gemeente. Doel is om de kernen op een positieve manier voor het voetlicht te brengen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. Een van de projecten waaraan de stichting werkt is een ‘beleefkaart’. Bewoners en bezoekers zien daarop wat ze in Staphorst en omgeving allemaal kunnen doen. De stichting presenteert de beleefkaart binnenkort.

 

 

Onderschrift foto:
Emma (links), Henk Breukelaar (midden) en Clariska (rechts) bij de boomhut op Camping de Vossenburcht.