Koolmonoxide (CO) is een sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar als je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Elk jaar overlijden er gemiddeld 5 tot 10 mensen door een CO-vergiftiging en belanden er honderden mensen in het ziekenhuis.
Een CO-melder kan je op tijd waarschuwen en daarmee je leven redden. De komende maand staat in het teken van de campagne Stop CO-vergiftiging, een initiatief van Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting.
Oorzaken CO-vergiftiging
Koolmonoxide (CO) komt vrij door onvolledige verbranding van brandstoffen (zoals olie, aardgas, benzine of hout). Een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verbrandingstoestel (zoals een kachel, CV-ketel of rookgasafvoer) is meestal de oorzaak van het vrijkomen van het zeer giftige gas.
Ventileer, Controleer en Alarmeer
Zorg voor voldoende frisse lucht in de woning. Als er toch CO vrijkomt in de woning, dan kan voldoende zuurstof je leven redden. Laat daarnaast elk jaar het verwarmingstoestel, zoals de CV-ketel of kachel, door een gecertificeerd bedrijf controleren. Tot slot kan een CO-melder je leven redden. Bij een te grote hoeveelheid CO geeft de melder een luid alarm. Heel belangrijk zo’n alarm, want CO ruik, zie en proef je niet!
Hoe herken je een CO-vergiftiging?
Een CO-vergiftiging gaat snel. Het is daarom belangrijk dat je de symptomen kent: hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, verwarring, slaperigheid of een versnelde hartslag.
Wat moet je doen bij een CO-vergiftiging?
Als je een CO-vergiftiging vermoedt of de CO-melder gaat af, waarschuw dan zo snel mogelijk alle huisgenoten en ga naar buiten. Bel vervolgens 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op. Bel eventueel de huisarts.
Meer weten?
Wil je meer weten over koolmonoxide, een CO-vergiftiging of de CO-melder? Ga dan naar website van de brandweer of raadpleeg de CO-wijzer.
Bron: Staphorst.nl