Beleef kunst en cultuur in Museum Staphorst op zaterdag 11 september!

Op zaterdag 11 september 2021 wordt in Museum Staphorst de jaarlijkse, Staphorster Stipwerkdag georganiseerd. 

Tussen 11.00 en 15.00 uur is er extra aandacht voor het traditionele Staphorster Stipwerk, dat gebruikt werd en wordt in de Staphorster klederdracht. Enthousiaste vakdrukkers van de Stichting Staphorster Stipwerk demonstreren het ambacht op de traditionele manier en laten u ook een eigentijdse toepassing zien.

Daarnaast zult u vakkrachten bezig zien met het maken van stempeltjes. Het maken van de stempels voor het stipwerk is een kunst op zich. Elk stempeltje is weer anders. De patronen van het stipwerk ontstaan door de combinatie van een aantal verschillende stempels. Hoe dat gaat kunt u zien bij de drukkers die zelf aan het werk zijn met het bedrukken van hun objecten en producten. Zij tonen hun vaardigheden en u kunt ook stempels en bedrukte stof of Staphorster Stipwerk-artikelen bij hen kopen.

Tijdens een doorlopende inloopworkshop mag u ook zelf even aan de slag met het Stipwerk. Zo kunt u in de praktijk kennismaken met deze oude ambachtelijke druktechniek, die op de Nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed staat.

Met het bezoek aan het museum hebt u gelijk een mooie gelegenheid om twee nieuwe, tijdelijke, exposities te bekijken. Namelijk de expositie Kleurrijk geletterd – Borduren in Staphorst  en een tentoonstelling van foto’s die gemaakt zijn door Annie van Gemert. 

Ook voor kinderen is er in het museum genoeg te beleven. Denk aan een speurtocht, een kaartje stippen, spelletjes van vroeger en de mogelijkheid om zich te verkleden in Staphorster klederdracht.  

In het museum gelden Corona-maatregelen.

Entree: 

Museumjaarkaart: gratis  / volwassenen: €6,- / kinderen 6 tm 12 jaar: €3,-