Herdenken van 75 (+1) jaar vrijheid in een brandgang in het Staphorster bos, dat klinkt niet alledaags. Toch blijkt dat een heel goede plek als het gaat over de Franse SAS-parachutisten die in de nacht van 7 en 8 april 1945 landden rond Den Hulst, Stapborst, Balkbrug en Dedemsvaart.

Wilt u ook meer weten over deze paramilitaire bevrijdingsactie, wandel dan zaterdag 14 augustus 14.00 uur onder leiding van een gids mee. Dit gezamenlijk terugkijken op de bevrijding vindt plaats naar aanleiding van het boek ‘De laatste sprong. De zuidflank van Operatie Amherst op de grens van Overijsel den Drenthe’. Vertrek- en eindpunt zijn naast de voormalige boswachterswoning Vijverweg 4 te Punthorst. De tocht duurt ruim 1,5 uur. Reserveren bij G.J. Westhoff via 038-3857966 of via het contactblad op de site westhoffboeken. Er is plaats voor 40 personen. Deelname € 5,- p.p.

Operatie Amherst was een luchtlandingsoperatie van ruim 700 SAS-soldaten verdeeld over 47 sticks uitgevoerd boven Groningen en Drenthe met de zuidflank bij Den Hulst, Staphorst, Balkbrug en Dedemsvaart. Tijdens de wandeling door de ‘historische brandgang’ in Boswachterij Staphorst krijgt u het verhaal over de 60 Franse para’s van stick 14, 15, 16 en het ver afgedwaalde stick 4 bij Dedemsvaart.

Uiteraard nemen we een kijkje bij de toenmalige boswachterswoning (de eerste verzamellocatie) en de werkschuur van Staatsbos die de nacht als Centrale Post heeft gefungeerd. Daar bij de werkschuur was tevens het eerste voorlopige graf van Yves Loichot (SAS) en Kees de Roos (verzet). De wandeling voert door de brandgang die die nacht intensief werd gebruikt. U hoort en ziet aan de hand van foto- en kaartmateriaal onderweg naar het bivak van het verzet o.a. over de fatale eerste ontmoeting tussen de Franse parachutisten en de daar aanwezige verzetsmannen, de wederwaardigheden op de droppingslocaties in Den Hulst en rond Kanlaan 56, het drama aan de Dekkersweg, de aanval op de Lichtmis, de overnachting aan de Kievitshaar en het uiteindelijke doel: de brug over bij Balkbrug. Gekeken wordt naar de achtergrond en het karakter van deze militaire operatie en in welke mate deze mannen hun gestelde doelen hebben bereikt. 

Op de zandweg naast het voormalige boswachtershuis (Vijverweg 4, Punthorst) is parkeergelegenheid. Tijdens de wandeling gelden de algemene richtlijnen van het RIVM.