Een samenwerking van de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst en de afdeling VMBO van SG Eekeringe te Steenwijk heeft geresulteerd in een honderdtal nestkasten voor kool- en pimpelmezen met een professionele uitstraling. 

De afdeling techniek heeft hierbij technische vaardigheden opgedaan, maar ook geleerd hoe belangrijk een evenwicht is in de natuur. “Met een verstoord evenwicht kan één diersoort gaan overheersen, zoals nu de eikenprocessierups”. “Veel mensen krijgen jeuk of allergische reacties van de brandharen van deze rups. Door nestkastjes op te hangen, komen er meer vogels. Die gaan eikenprocessierupsen eten en zo komt de natuur weer meer in evenwicht. Natuurlijk hebben nog meer dingen een positieve invloed, zoals meer bloemen en planten en langer gras in tuinen, parken en wegbermen. Daarin leven bijvoorbeeld roofinsecten van de eikenprocessierups, zoals sluipwespen.”

De VMBO afdeling techniek heeft ook op technisch vlak veel geleerd bij het maken van de nestkastjes. Het logo van de vereniging is bewerkt en omgezet in de computer, om het vervolgens te lasergraveren op het hout. 

Vervolgens hebben vrijwilligers van de vereniging de overige onderdelen gezaagd en een deel van de kastjes in elkaar gezet. Een ander deel werd als bouwpakketjes verpakt. 

Deze nestkastjes zijn te koop bij de vereniging. Via KroKo MultiPunt in IJhorst en een aantal leden van de werkgroep nestkasten en zolang de voorraad strekt. 
Voor het broedseizoen van dit jaar is het te laat, maar vanaf het najaar hebben de nestkastjes wel weer een functie. Het is bekend dat veel vogels er dan gebruik van maken als winterverblijf. 

Nestkastje kopen steun voor vereniging
Een bouwpakket voor een nestkastje kost € 6,50, een kant-en-klaar huisje € 7,50. 
Met de opbrengsten gaat de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst nieuwe projecten rond biodiversiteit uitvoeren.

Uiteraard hoopt de vereniging deze samenwerking in het najaar te herhalen en de samenwerking met de VMBO afdeling techniek van SG Eekeringe in Steenwijk te intensiveren.