Wil je graag een nieuwe hond kopen omdat je vorige viervoeter gestorven is? De kans is groot dat je er dan voor kiest om weer een dier van hetzelfde ras aan te schaffen. Toch hoeft dat helemaal niet natuurlijk. Sterker nog, het kan een leuke afwisseling zijn als je ervoor kiest om juist een heel ander ras te kopen. Neem bijvoorbeeld een Cockapoo, wat een erg leuke hond is! Daarnaast is het tevens een goede optie om een Maltipoo te nemen. Een ander leuk hondenras is de Shiba Inu, wat de laatste jaren alsmaar populairder wordt. Logisch, want er zijn veel redenen te bedenken waarom je ervoor zou moeten kiezen om zo’n huisdier aan te schaffen. In dit artikel vind je daar een paar voorbeelden van. 

Erg trouw  

Het duurt niet lang voordat een Shiba Inu een deel van je gezin wordt. Als ze worden geboren, zien ze er bijna uit als teddyberen en wil je ze het liefst direct knuffelen. Naarmate ze wat ouder worden, veranderen ze in iets dat dichter bij een leeuwenwelpje staat voordat ze het volwassen lichaamsprofiel bereiken. Het is niet ongebruikelijk dat mensen je vragen of je een vos, wolf of coyote hebt vanwege hun uiterlijk. Ze voelen zich bovendien meteen een deel van het gezin, wat betekent dat je een trouwe metgezel voor het leven zult hebben. Deze honden willen misschien het gevoel hebben dat ze de baas zijn, maar je zult ook af en toe bereid zijn om ze lekker te knuffelen.

Veel kracht

Veel mensen vinden dat de Shiba Inu één van de mooiste honden ter wereld is vanwege de combinatie van behendigheid, kracht en proportie. Ze hebben daarnaast ook nog eens een mooi gezicht met intelligente, mooie ogen die worden opgeluisterd door een breed, gedrongen profiel. Hoewel de hond misschien maar twintig kilo weegt, ziet dit ras er altijd steviger en groter uit dan het dus daadwerkelijk is. Deze honden weten dat ze ook de juiste spullen hebben, omdat ze als royalty’s rond zullen paraderen wanneer ze zich op hun gemak beginnen te voelen met hun omgeving. Zo’n hond biedt dus eigenlijk veel kracht in een klein pakketje.

Uitzonderlijk gezond

De Shiba Inu is tegenwoordig één van de meest verwante honden van de wilde wolf, wat hen een voordeel geeft met betrekking tot hun algehele gezondheid. Door hun goed gebouwde lichaamsbouw en natuurlijke jachtinstincten zijn ze zeer geschikt voor het buitenleven. Ook zijn ze zeer goed aanpasbaar aan veranderende situaties. Als ras zijn er geen ernstige gezondheidsproblemen om je zorgen over te maken, behalve patellaire luxatie, heupdysplasie en een paar oogproblemen. Laat je Shiba Inu dus wel goed controleren door je dierenarts op deze problemen. Dit zijn energierijke dieren die veel eten, dus als je hond niet veel activiteit krijgt, kunnen ze snel wat aankomen. Ga er daarom minimaal één keer per dag uit met je Shiba Inu.

Hoog emotioneel IQ-niveau

De Shiba Inu is een zeer intelligente hond die vertrouwt op hun waarneming om door de wereld om hen heen te navigeren. Ze zijn erg gevoelig voor de verschillende veranderingen die zich in of rond hun omgeving kunnen voordoen. Associeer dit voordeel niet met het vermogen om gehoorzaam te zijn, aangezien de meeste honden een eigen mening hebben. Ze houden er niet van om trucjes te doen, omdat er voor elke activiteit een doel moet zijn. Deze gevoeligheid betekent dat ze kunnen voelen wanneer er iets mis met je is, zodat ze ondersteunend kunnen zijn, terwijl ze tegelijkertijd afstandelijk en boos worden als er aversieve trainingsmethoden worden gebruikt. Je moet het hoge emotionele IQ-niveau van je Shiba Inu dus zeker respecteren.