Heeft u last van aanhoudende pijnlijke of stijve spieren in armen, benen, rug of nek? Blijf daar niet mee rondlopen.  Ter Harmsel fysiotherapie heeft namelijk een therapie die zeer effectief is gebleken bij juist dit soort klachten. De therapie heet: Dry Needling.  

Sportfysiotherapeute Rosan Brand is gespecialiseerd in Dry Needling en past deze therapie al een heel aantal jaren toe bij Ter Harmsel met zeer goede resultaten.  “Bij Dry Needling richten we ons op de spierknopen in de spier. Meerdere spierknoopjes bij elkaar noemen we een “triggerpoint”. Deze triggerpoints zorgen voor pijnlijke verhardingen in een spier, die vaak betrokken zijn bij het ontstaan en onderhouden van klachten.”, aldus Rosan.  “Wanneer triggerpoints wat langer bestaan geeft dat niet alleen pijn en stijfheid in de spier, maar bijvoorbeeld ook bewegingsbeperkingen in de betrokken gewrichten, uitstralende pijn  in andere gebieden en niet zelden ook een verandering in houding om de pijn te ontwijken. Op die manier ontstaan er ook weer problemen in andere spieren en houdt de klacht zichzelf in stand of wordt alleen maar erger.”  Triggerpoints kunnen ontstaan na een trauma, een verkeerde houding, overbelasting of juist na een periode van inactiviteit, zoals bijvoorbeeld na een gipsperiode.  

Dry Needling richt zich direct op het inactiveren van de triggerpoints.  De gespecialiseerde fysiotherapeut onderzoekt de spieren eerst op triggerpoints die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een verdikking.  Vervolgens wordt de verharding met een heel dun naaldje losgemaakt.  Het inbrengen van het naaldje is volledig pijnloos.  Als de verharding wordt aangeprikt vindt er een korte aanspanning van de spier plaats, wat een soort krampgevoel kan geven. Door met het naaldje te bewegen ontspant het weefsel in en rond de spierknoopjes, raakt het beter doorbloed en worden afvalstoffen afgevoerd. Na de behandeling kan de spier eerst nog wat zwaar en moe aanvoelen, maar daarna zal de spier al snel veel meer ontspannen en minder pijnlijk aanvoelen.  “Meestal zijn slechts enkele behandelingen Dry Needling nodig voor een volledig herstel van de spier”, vertelt sportfysiotherapeute Rosan enthousiast.

Dry Needling is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie en wordt volledig vergoed bij aanwezigheid voor een voldoende dekkende aanvullende verzekering.

Bent u nieuwsgierig of Dry Needling ook voor uw klacht uitkomst kan bieden? Neem dan contact op met Ter Harmsel fysiotherapie via info@fysioterharmsel.nl of bel 0522-291950

YouTube video